
Hoe kun je koel- en klimaattechnisch onderwijs volgen tijdens de coronacris?
Het coronavirus en alle preventieve maatregelen eromheen bepalen ook voor een belangrijk deel de invulling van opleidingen, cursussen en trainingen in de koel- en klimaattechniek en rond warmtepompen. Lessen worden online gegeven in virtuele classrooms, en met virtual reality en augmented reality wordt de praktijk in huis gebracht. Open dagen vinden plaats via een live chat. Aan de hand van gesprekken met drie opleiders schetsen we de situatie.
Tekst: Martijn Louws
Studium:
Snel overgestapt op online lesprogramma
Studium biedt een zevental opleidingen op het gebied van koel- en klimaattechniek. Van basisopleidingen tot bootcamps waarin deelnemers via een versneld traject worden opgeleid tot koudemonteur. Een gedeelte van de lessen wordt nu gegeven in virtuele classrooms, en daarbij gaat het ook om een deel van de praktijklessen. “Het gaat eigenlijk best goed”, vertelt Esmee de Graaf, operationeel manager bij Studium.
Virtuele classroom
Direct na de aankondiging van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan is Studium overgestapt op een online lesprogramma. “Onze cursisten loggen in en krijgen in een virtuele classroom les van de docent. Iedereen is aangesloten, daar zijn we wel erg blij mee.” Toch zijn er soms wat kleine strubbelingen, merkt De Graaf op. “Veel van onze cursisten zijn gewoon aan het werk en moeten soms op de werkplaats inloggen. Daar is de verbinding niet altijd even goed. Maar goed, dat komt maar een enkele keer voor. Voor de rest zijn wij er positief over.”
“Onze cursisten loggen in en krijgen in een virtuele classroom les van de docent”
Praktijkopdrachten op afstand
De praktijklessen online verzorgen is een uitdaging. “Je kunt het nooit helemaal simuleren. We hebben een camera met statief aangeschaft. De docent stelt deze op bij de unit en cursisten kunnen hem tijdens de online praktijklessen instrueren en op deze wijze op afstand praktijkopdrachten uitvoeren. Dit gebeurt dan op basis van lesmateriaal dat we hen hebben toegestuurd. Het is een oplossing, maar het benadert natuurlijk niet de reguliere situatie tijdens praktijklessen.” Toch ziet De Graaf ook een lichtpuntje. “De cursisten krijgen op deze manier direct feedback van de docent.” Bij Studium verwachten ze dat de situatie zeker nog tot 20 mei aanhoudt. “En mochten we daarna weer voorzichtig de deuren voor cursisten kunnen openen, dan hebben we ons daarop nu al voorbereid. We zullen kleinere groepen hanteren en met plexiglas-schermen gaan werken om cursisten van elkaar te scheiden tijdens de lessen.”
Opleidingscentrum GO°:
Voorlichting middels videobellen en chat
Het coronavirus houdt ook opleidingscentrum GO° en uitvoeringspartner Aeres Tech in de greep. Niet alleen als het gaat om de opleidingen en de invulling daarvan, ook als het gaat om de open dagen. Alles wordt voorlopig online georganiseerd.

Aeres Tech maakt het mogelijk om via een online training het F-gassencertificaat categorie 1 te halen.
Voorbereiden via e-learning
“Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en de scholen zijn tot 20 mei dicht. Om bedrijven en monteurs toch goed voor te bereiden en op te leiden is het mogelijk om via een online training het F-gassencertificaat categorie 1 te halen”, vertelt Jaap Wouda van Aeres Tech. Daarnaast werkt opleidingscentrum GO° al met ‘blended learning’, een combinatie van thuisstudie en praktijklessen. Wouda: “Deelnemers kunnen zich via e-learning online voorbereiden op hun praktijkdagen en kunnen dit doen wanneer hen dat uitkomt. Hierdoor kunnen deelnemers doorleren, terwijl scholen zijn gesloten in verband met het coronavirus. Via e-learning is het mogelijk om rechtstreeks vragen te stellen aan de trainer en zijn er verschillende online contactmomenten.”
Online open dagen
Behalve in de opleidingen werken de restricties rond het coronavirus ook door als het gaat om de open dagen van GO°. Het landelijke besluit om alle evenementen die gepland staan tot september te verbieden, noodzaakt tot een andere opzet. Wouda: “Mensen kunnen zich online via een formulier aanmelden en vervolgens kunnen ze zelf live chatten en videobellen met een van onze opleidingsexperts. Hiervoor nemen we contact op om een datum en tijd af te stemmen, zodat geïnteresseerden alsnog voorlichting krijgen en alle vragen over onze opleidingen kunnen stellen.”
ROVC:
Onderwijs in een virtueel leslokaal
In verband met het coronavirus heeft ROVC besloten om een aantal geplande lessen en examens in ieder geval tot en met 19 mei 2020 vooruit te schuiven. Een groot deel van de lessen verloopt sinds 15 april via een virtual classroom. “Leerlingen hebben een e-mail ontvangen met duidelijke instructies hoe zij aan deze online lessen kunnen deelnemen. Tijdens de lessen is het mogelijk om vragen stellen en te communiceren met de docent en medecursisten. Het enige verschil is dus dat je niet fysiek bij elkaar zit”, legt Nico van Leeuwen, Business Developer bij het ROVC uit.
Virtual en augmented reality
ROVC volgt de adviezen van het RIVM en de landelijke overheid met betrekking tot het coronavirus. Om deze reden worden in ieder geval alle praktijkcursussen en -trainingen tot en met 19 mei 2020 opgeschort. Van Leeuwen: “We zijn als gekken aan het werk om door middel van VR- (virtual reality, -red.) en AR- (augmented reality) technieken de praktijk in huis te brengen. We hebben inmiddels het een en ander klaar en zoals gezegd: er wordt gelukkig weer lesgegeven. We hopen vanaf 1 juni weer op te starten, binnen de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat we met kleinere groepen werken, maar ook dat we weer praktijklessen bieden.”
Gerelateerde artikelen over corona
- Scholen gaan weer open: vijf tips voor een gezond binnenklimaat
- ‘Niet de airco, maar gebrek aan ventilatie is oorzaak coronaverspreiding’
- Coronacrisis: ‘Coronacrisis raakt energietransitie en klimaatdoelen’
- Corona: klimaatsystemen en luchtbehandeling in ziekenhuizen en zorginstellingen
- Experts over installatietechnische maatregelen om coronabesmetting tegen te gaan
- Luchtstromen uit airco kunnen coronavirus verspreiden
- Corona-update: Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor bouw- en technieksector
- Warmtewiel hoeft niet uitgeschakeld te worden
- Corona: voorzorgsmaatregelen ventilatie en luchtbehandeling tegen mogelijke verspreiding
- Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche
- Corona update: ‘niet naar binnen bij hoestende klant’
- Corona update: werk in koel- en klimaattechniek gaat nog grotendeels door
- Leeg gebouw vanwege corona is uitgelezen kans voor onderhoud luchtbehandelingssysteem
- Maatregelen voor ondernemers in het corona noodpakket van het kabinet