
Hoe zit dat ook alweer?
Basisplanning van compressoronderhoud
(expertartikel) Als we het over compressoronderhoud hebben, zijn er drie opties: te vroeg, op tijd, en net te laat. En er zijn enkele mooie termen waar we rekening mee moeten houden, zoals ‘preventief’ en ‘conditioneel’.
Elk merk en elk type compressor kent zijn specifieke onderhoudsvoorschriften. Toch zeggen de voorschriften niet alles. Om een goed beeld te krijgen van de conditie van de compressor zijn niet alleen de bedrijfsuren belangrijk. Naast de kwaliteit van de machine, de juiste keuze binnen het toepassingsgebied van de compressor, en de koeltechnische installatiecomponenten, wordt het grote onderscheid gemaakt door de bedrijfscondities van de compressor.
Parameters voor de onderhoudsinterval
In willekeurige volgorde zijn ook onderstaande parameters bepalend voor de onderhoudsinterval:
• Drukken en drukverschil
• Type koudemiddel
• Zuiggas-, olie- en persgastemperatuur
• Kwaliteit van de olie en de hoeveelheid koudemiddel opgelost in de olie
• Toerental: vast of geregeld
• Aantal starts, in vol- en deellastbedrijf
• Trillingen
• Opstelling, bereikbaarheid en leidingloop
• Vervuilingen en niet-condenseerbare gassen
• Besturing en beveiliging
Compressorbelasting berekenen
Onderhoud is noodzakelijk om de installatie in de oorspronkelijk conditie te houden en de betrouwbaarheid te waarborgen. Goed onderhoud zal ten goede komen van de energierekening. Onderhoudskosten worden vaak als hoog ervaren, maar feitelijk vormen ze maar een fractie van de energiekosten. Om inzicht te krijgen in de compressorbelasting staat op de website van GTEX een belastingcalculatietool (Compressor Maintenance Calculator).
Na het invullen van de bedrijfscondities wordt een berekening gemaakt van de compressorbelasting. De uitkomst bepaalt vervolgens de intervaltijd. Is de uitkomst ‘Heavy’, dan is een kortere onderhoudsinterval dan door de leverancier is voorgeschreven noodzakelijk. ‘Optimal’ zal betekenen dat de intervaltijd juist groter wordt.
Schema voor onderhoud
Onderhoud vergt ook planning. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat natuurlijk niet alle slijtages/storingen planmatig verlopen. En niet alles is op afstand te monitoren en te beoordelen: de dagelijkse ronde die de beheerder door de machinekamer loopt blijft noodzakelijk. De planning van compressoronderhoud is opgebouwd uit A_B_C onderhoudsbeurten. Het onderhoudsschema dat hier online kan worden bekeken, geeft weer wat er moet gebeuren bij welke beurt, en welke onderhoudsactiviteiten typisch zijn voor zuiger- en schroefcompressoren.
Verdampers en pompsystemen
Drukverhoudingen en capaciteitsregeling (1)
Drukverhoudingen en capaciteitsregeling (2)