
Hoe zit dat ook alweer? Toepassingsgebied en beveiligingen
(expertartikel) Iedereen wil dat zijn installatie veilig en betrouwbaar functioneert, en dat de onderhoudskosten binnen de perken blijven. ‘Goed inregelen en beveiligen’, luidt daarom het devies.
Elke installatie is voorzien van beveiligingen die waarschuwen (en in het uiterste geval de installatie stoppen) wanneer bepaalde grenzen worden overschreden. Vaak zijn beveiligingen ingesteld op de technisch maximale grenzen van de installatie. Voor de veiligheid is dit afdoende, maar er valt veel te besparen op schadekosten, onderhoudskosten en energieverbruik als beveiligingen toepassingsspecifiek worden ingesteld. Daarmee word je tijdig gewaarschuwd als de installatie niet naar behoren functioneert, en kun je maatregelen treffen waarmee hij weer op ontwerpcondities draait.
Toepassingsgrenzen van een ammoniakcompressor
Hieronder is een voorbeeld gegeven van een ammoniakcompressor met zijn toepassingsgrenzen. De technisch toelaatbare grenzen waarbinnen de compressor mag draaien worden aangegeven door het toepassingsgebied. Blijf je daarbinnen, dan mag je ervan uitgaan dat de compressor veilig draait en niet kapot gaat. Anderzijds zijn er de ontwerpcondities van de toepassing waarbinnen je wilt dat de compressor draait. Draait de compressor op zijn ontwerpcondities, dan draait hij het meest efficiënt en met de minste mechanische belasting – dus met de minste slijtage.

Figuur 1. Voorbeeld van de toepassingsgrenzen (donkere buitenste lijnen) van een ammoniakcompressor, met daarin de ontwerpconditie (To,Tc)=(-5, 30) aangegeven.
Rekening houden met (tijdelijke) overschrijdingen
Als je voor dat laatste (draaien op ontwerpcondities) kiest, zie je vaker een waarschuwing dat de compressor niet optimaal draait, maar die waarschuwingen wil je zien! Dan kan dit immers worden verholpen en draait de installatie/compressor weer op basis van zijn ontwerp. Natuurlijk moet je bij de beveiliging rekening houden met (tijdelijke) overschrijdingen zoals bij bij het opstarten, en met fluctuaties in het te koelen proces en de buitencondities. Goed inregelen en beveiligen vraagt simpelweg kennis, tijd en aandacht, maar het is heel belangrijk!
Liquid Hammer (‘vloeistofslag’)
Automatische olieretoursystemen
Basisplanning van compressoronderhoud
Verdampers en pompsystemen
Drukverhoudingen en capaciteitsregeling (1)
Drukverhoudingen en capaciteitsregeling (2)