
Kinderdagverblijf voldoet aan strengere eisen in Bouwbesluit
Kinderopvang in bestaande bouw moet sinds 1 april 2017 voldoen aan strengere eisen voor luchtkwaliteit, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Een kinderdagverblijf in Den Haag is in dat kader volledig gemoderniseerd.
Tekst: Bianca Luigjes (Systemair)
De strengere eisen zijn vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en gelden voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. De aanpassingen in het bouwbesluit zijn zeer terecht, vindt Ronald van Bergenhenegouwen, directeur van technisch installatiebedrijf Dekker van Geest. “De regelgeving in Bouwbesluit 2012 is ontwikkeld om de binnenluchtkwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. We weten inmiddels allemaal dat een te hoge CO₂-waarde ongezond is en zorgt voor klachten als concentratieverlies, hoofdpijn en luchtwegaandoeningen. Goede ventilatie is dus belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen.”
In tegenstelling tot het eerdere Bouwbesluit 2003 is de ventilatiecapaciteit van Bouwbesluit 2012 afhankelijk van het aantal personen (kinderen en volwassenen), en niet meer van de vloeroppervlakte. Dit heeft tot gevolg dat de nieuwe ventilatie-eisen voor de bestaande kinderopvang in veel gevallen leidt tot aanpassingen en investeringen. Vooral in slaapkamers met stapelbedjes is sprake van een forse verzwaring van de ventilatie-eis. Daarom heeft de bestaande kinderopvang vijf jaar de tijd gekregen om maatregelen te treffen.

Ronald van Bergenhenegouwen.
Ventilatie-inventarisatie
Stichting DAK is met 60 kindercentra een grote speler in de regio Haaglanden. Vanwege Bouwbesluit 2012 heeft de stichting in 2016 Peutz in de arm genomen voor een ventilatie-inventarisatie. Hieruit bleek dat elf locaties nog niet voldeden aan de nieuwe norm. Installateur Dekker van Geest heeft deze locaties aangepast naar de hedendaagse eisen. Kinderdagverblijf Femke in Den Haag was een van deze locaties. Vijftien jaar geleden was Dekker van Geest al betrokken bij de bouw van dit pand. Destijds bestond de ventilatie uit slechts vijf kleinere afzuigventilatoren die op het dak waren geplaatst om onder andere de toiletten en keukens van ventilatie te voorzien. Nu in dit pand een kinderdagverblijf is gehuisvest, met vier speellokalen en zes slaapvertrekken, is de ventilatie gemoderniseerd met een Topvex SR04-warmteterugwinunit met CAV. Topvex is een serie efficiënte luchtbehandelingsunits van Systemair, ontworpen voor bestemmingen als kantoren, winkels, scholen en kinderdagverblijven. De units zijn speciaal ontworpen om aan de toekomstige energievereisten te voldoen, en zijn daarom zeer zuinig in gebruik. De units zijn voorzien van een regelsysteem en vooraf geconfigureerd om de installatie en inbedrijfstelling te vereenvoudigen. Volgens van Bergenhenegouwen geeft de aanpassing met de warmteterugwinunit een enorm verschil, niet alleen qua energierekening, maar ook qua comfort.
De juiste hoeveelheid lucht
“We hebben voor continue ventilatie (CAV) gekozen en niet voor vraaggestuurd (CO₂) ventileren, omdat dit hier de beste oplossing is. De capaciteit van de luchtverversing dient minimaal 3,44 liter per seconde per persoon te zijn. In tegenstelling tot nieuwbouw worden voor bestaande bouw geen aanvullende eisen gesteld ten aanzien van bijvoorbeeld regelbaarheid van de ventilatie. Door de continue ventilatie hebben we gewaarborgd dat altijd de juiste hoeveelheid lucht wordt geventileerd. Daarmee zijn externe factoren, zoals een raam dat wordt opengezet of een gesloten rooster, geëlimineerd. Nachtventilatie wordt niet toegepast, maar het pand wordt na schooltijd ook gebruikt als buitenschoolse opvang, vandaar dat het ventilatiesysteem tot half negen ’s avonds in bedrijf is.”

De Topvex SR04-warmteterugwinunit van Systemair op het dak van het kinderdagverblijf in Den Haag.
Kanalenwerk op het dak
Het kinderdagverblijf ligt in een drukke woonwijk in Den Haag. In het pand zelf was niet voldoende ruimte om de leidingen onder het plafond aan te brengen. Het gevolg is dat zowel de WTW-unit als het kanalenwerk op het dak zijn aangelegd. Gezien de omgeving waar het pand staat, is het van groot belang om omgevingsgeluid te voorkomen. Aan de Topvex is daarom een speciale unit met geluiddemper bevestigd voor de aanzuiging en het afblazen van de lucht.
De nieuwe installaties werken inmiddels al een jaar naar volle tevredenheid. Tijdens de installatiewerkzaamheden bleven de kinderdagverblijven gewoon open. Van Bergenhenegouwen: “Dat vroeg om zorgvuldig overleg. Mijn collega Frank van Winden was verantwoordelijk voor de technische uitvoering van dit project. Hij onderhield de contacten met de kinderdagverblijven. Dankzij de flexibele instelling van beide partijen konden zowel de dames van de kinderopvang als onze monteurs gewoon hun werk blijven doen.”
> Tip: afgelopen jaar publiceerde RVO.nl een informatieblad waarin vijf ventilatiesystemen voor schoolgebouwen worden vergeleken.