
Klimaatambities: wat gaat Brussel doen?
Volgens Andrea Voigt, directeur van EPEE, mag de F-gassenverordening de transitie naar warmtepompen niet in de weg staan. Of dit gaat gebeuren, moet de toekomst uitwijzen, aldus Uko Reinders, hoofdredacteur van
RCC K&L.
“De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, deed half september het voorstel om de uitstoot van broeikasgas in Europa in 2030 met ten minste 55 procent te verlagen. Dit ten opzichte van 1990. De 55 procent gaat fors verder dan de verlaging met 40 procent die nu nog het doel is. De EC vindt een verdere verlaging nodig omdat anders het grote doel van klimaatneutraliteit in 2050 niet haalhaar zal zijn.
Ook in de koudetechniek wordt, middels de F-gassenverordening, aan een klimaatneutraal Europa gewerkt. Volgend jaar gaat er weer 18 procent van het uitgangsquotum voor de EU van 182,9 miljoen ton CO₂-equivalent af. Uiteindelijk zal daar in 2030 nog maar 38,4 miljoen ton van overblijven, oftewel 21 procent van het uitgangsquotum.
Met de aankondiging van Von der Leyen zal de EC mogelijk ook kunnen besluiten om het beoogde quotum CO2-equivalent voor 2030 verder te verlagen. Om te achterhalen of dat vermoeden klopt, belde ik met Andrea Voigt, directeur van EPEE, een organisatie die voor vijftig HVAC&R-producenten in Brussel de vinger aan de pols houdt. Zij verwacht geen aanscherping van de HFK-afbouw, met als reden dat F-gassen maar een klein deel uitmaken van de totale uitstoot van broeikasgassen. De meeste CO₂-uitstoot (80 procent) komt van energiecentrales en energiegebruik. Daar kan de meeste reductie worden behaald, vandaar dat de EC zich daarop zal concentreren, voorziet Voigt.
Met de 21 procent van het uitgangsquotum blijft er in 2030 nog maar relatief weinig CO₂-equivalent HFK over. Nog verder in dat quotum snijden zal daarom inderdaad weinig effect hebben op de totale uitstoot van broeikasgassen. Maar omdat koelinstallaties en warmtepompen energie gebruiken kan de sector wel degelijk te maken krijgen met verscherpte emissiemaatregelen. Die maatregelen moeten overigens nog door het Europese parlement en de lidstaten worden goedgekeurd.
Warmtepompen spelen een tweeledige rol in de reductie van broeikasgassen. Vanuit het energie-perspectief zorgen ze voor verlaging van de broeikasemissie; ze nemen immers de plaats in van fossiele brandstofinstallaties. Maar vanuit het F-gassenperspectief zorgen ze voor een toename. De meeste warmtepompen zijn namelijk met een HFK gevuld en verhogen daarmee de druk op het quotum.
EPEE stelt dat de F-gassenverordening de transitie naar warmtepompen niet in de weg mag staan. Of dat gaat gebeuren is de vraag. Zo kwam het doemscenario, dat de HFK-afbouw de voedselvoorziening door uitvallende koelinstallaties in gevaar zou brengen, niet uit. Aan de andere kant: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”
Uko Reinders, hoofdredacteur RCC K&L