
Markt voor airco’s heeft de wind in de zeilen
De vraag naar airconditioningsystemen in Nederland groeit jaar op jaar. Consumenten zien ze inmiddels niet meer als luxeproduct en energievreter, maar als product dat comfort biedt. En als een installatie om ook mee te verwarmen – en daarmee als aanvulling op hun duurzame klimaatsysteem.
Tekst: Martijn Louws
“Gas wordt duurder, en nieuwbouwwoningen zijn volledig van het gas af. Ziehier de twee belangrijkste redenen voor de groei van de aircomarkt. En corona speelt natuurlijk ook nog een rol, mensen werken meer thuis. Daarnaast worden de zomers warmer”, vertelt Frank Janssen van Kusters Technische Handelsonderneming.
Janssen spreekt over een verkoopgroei van ongeveer 30 procent, gedurende de afgelopen jaren. “Mensen die een airco hebben, worden zich bewust van de mogelijkheden. Een airconditioning is er niet alleen om te koelen, verwarmen gaat er ook prima mee. En ook dat scheelt weer in de gaskosten, zo ervaar ik zelf. De vloerverwarming staat bij mij standaard op 20 graden. Wordt het buiten kouder, dan schakel ik de airco in. Perfect.”
“Passend in een gasloos tijdperk”
Airconditioningsystemen zijn volgens sales manager Huibert Baak van Coolmark gebruikelijker geworden. “Het is geen luxeproduct meer, maar een comfort-element. Daarbij zien ook wij dat de airco goed past in een gasloos tijdperk: beneden een lucht/water-warmtepomp en boven airco-units. De elektra die deze units gebruiken, wordt opgewekt door pv-panelen op het dak van de woning.”
Baak verwacht dan ook dat de afzetstijging in 2022 en de jaren daarna doorzet. “Vooral in de particuliere markt, en iets minder in de utiliteitsmarkt, al zien we de behoefte aan schonere lucht en betere luchtkwaliteit in gebouwen groeien. Daar spelen de fabrikanten op in, met betere filters die de lucht zuiveren en vrijmaken van bacteriën en virussen.”
Groei in bestaande bouw
Celsis is sinds een jaar in Nederland actief met het aircomerk Sinclair. “De markt heeft de wind in de zeilen, daar profiteren wij als specialist in dit marktsegment ook van”, zegt Ad Smits, accountmanager klimaattechniek bij Celsis. Ook hij ziet groei in de aircovraag voor bestaande bouw, waarbij woningen vaker worden voorzien van een airco als oplossing voor het verwarmen en koelen van de bovenverdieping.
“Airco’s zijn in trek als gevolg van thuiswerken en warmere zomers”, voegt Coen van de Sande, directeur van de NVKL, eraan toe. Hij ziet vanaf 2019 een jaarlijkse stijging van 20 tot 30 procent in aantallen. “En we verwachten voor 2022 weer een stijging, al is dit uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dit raakt namelijk niet alleen het thuiswerken, maar met name de beschikbaarheid van voldoende apparaten.”
Afvlakking in tweede jaarhelft
2021 was een raar jaar, vult Jeroen van Drunen, Business Manager Airconditioning bij Wasco, aan. “In de eerste helft van 2021 ging het hard; daarna vlakte de stijging ietwat af. De reden? Het weer. In het jaar ervoor, 2020, was de hele zomer erg warm. In 2021 was dat minder het geval. Daarbij mocht men afgelopen zomer weer reizen, en de installateur ging ook gewoon op vakantie. Dat heeft de groei gedrukt. Maar over het geheel genomen mogen we niet klagen over het afgelopen jaar.” Van Drunen verwacht dat de groei de komende jaren doorzet. “Mensen zijn meer thuis aan het werk, hebben geld te besteden en steken dat in het optimaliseren van hun huis.”
Onderdeel van een duurzaam totaalpakket
Van Drunen ziet verder dat de airconditioner steeds vaker onderdeel uitmaakt van een duurzaam totaalpakket voor het verwarmen en koelen van woningen. “Beneden de warmtepomp met vloerverwarming en voor de bovenverdieping multisplit-airco-units op iedere kamer. Die units kunnen dan in de winter naar behoefte verwarmen en in de zomer de kamers koelen. Al met al is dat een heel duurzame en efficiënte oplossing.”
Van Drunen roept installateurs op om hier ook met klanten over te praten. “Er wordt vaak gezegd dat een airco duur is en energie slurpt. Maar dat valt allemaal reuze mee, en een airco heeft een breed toepassingsgebied en past heel goed in een duurzaam klimaatpakket voor woningen.”