
Nederlandse vestiging is nieuwste stap Italiaanse fabrikant warmtewisselaars
De fabrikant van gaskoelers, condensors, verdampers en drycoolers LU-VE heeft met de overname van Alfa Laval Ventilated Products een eigen vestiging in Nederland gekregen. Het is een van de vele veranderingen in het bestaan van dit Italiaanse bedrijf dat in de jaren tachtig een herstart doormaakte. Met een flinke omzetgroei en veel innovaties maakt de onderneming zijn naam (een afkorting van lucky venture) waar.
Tekst: Uko Reinders
LU-VE is ontstaan uit het Italiaanse bedrijf Contardo, vernoemd naar de eigenaar. Het bedrijf, met een hoofdvestiging in Uboldo (vlakbij Milaan), is midden jaren zeventig uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van geventileerde warmtewisselaars voor HVAC&R. Aan het begin van de jaren tachtig werd het concern overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Gould. Daarna ging het bergafwaarts, wat halverwege de jaren tachtig uitmondde in een faillissement. Van de zes fabrieken van Contardo in Europa ging een deel dicht en een deel werd overgenomen.
Afkorting van ‘Lucky Venture’
Een van partijen die een fabriek uit de failliete boedel overnam, was de familie Liberali. Het betrof de fabriek in Uboldo, waar Contardo ooit was begonnen. De familie, die nog steeds grootaandeelhouder is en met Iginio Liberali de president in haar gelederen heeft, gaf de onderneming een nieuwe naam: LU-VE, wat een afkorting is van ‘Lucky Venture’. Als het geluk wordt uitgedrukt in omzet, maakt het bedrijf zijn naam waar; van enkele miljoenen in de beginjaren is de omzet uitgegroeid naar meer dan 400 miljoen euro in 2021. Dat is gebeurd middels autonome groei en overnames.
Productiebedrijven in negen landen
LU-VE heeft nu productiebedrijven in negen landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Rusland, India en Europese landen. In het thuisland Italië bevinden zich zes fabrieken. De fabrieken produceren volgens Jan van Loenhout van LU-VE voor de regionale markt in het betreffende werelddeel. Hij verzekerd dat er geen Chinese producten deze kant opkomen. Van de werelddelen is LU-VE alleen in Afrika en Zuid-Amerika niet zelf vertegenwoordigd. Bij alle bedrijven samen werken meer dan 4.000 mensen. Het totale productieoppervlakte beslaat 238.000 m².

Jan van Loenhout stapte over van Recupair naar LU-VE toen dat bedrijf een eigen vestiging in Nederland opende.
Nederlandse vestiging
De laatste overname die LU-VE realiseerde, vond plaats in 2019, toen het onderdeel ‘Ventilated products’ van Alfa Laval werd overgenomen. Dit bedrijfsonderdeel, met fabrieken in India, Finland en Italië, had ook een verkoopvestiging in Breda. Die is ook overgenomen, waarmee LU-VE een eigen vestiging in Nederland kreeg. Hiervoor werden LU-VE-producten via importeur Recupair in Nederland geleverd. De samenvoeging van de twee warmtewisselaarfabrikanten had overlap van het assortiment tot gevolg kunnen hebben, maar volgens Van Loenhout, die van Recupair naar LU-VE oververstapte, is dat nauwelijks het geval. “In Nederland was LU-VE vooral gericht op de retail en Alfa Laval op de industriële koudetechniek. Alleen bij de drycoolers is er sprake van overlapping.”
Nieuw pand in Breda
In mei 2020 betrok LU-VE Nederland een nieuw pand in Breda, dat in dezelfde straat staat als de Nederlandse vestiging van Alfa Laval. Het pand herbergt een kantoor, een presentatieruimte (zie openingsfoto) en een magazijn, waardoor snel uit voorraad kan worden geleverd. Ook Recupair levert nog steeds LU-VE-producten. De andere distributeurs in Nederland zijn OSH, ECR-Nederland, Celsis en Coolmark. LU-VE Netherlands B.V. zelf levert ook direct, maar alleen aan de grote installateurs. Bij LU-VE Netherlands werken momenteel dertien mensen, waarvan de meesten al vele jaren in de koeltechniek werkzaam zijn. Daaronder bevindt zich ook een aantal oud-werknemers van Helpman. Naast de vestiging in Breda heeft LU-VE Netherlands nog een klein kantoor in Groningen.
Kruisbestuiving klimaat- en koeltechniek
De producten die LU-VE vlak na de herstart in de jaren tachtig produceerde, waren condensors, gaskoelers, drycoolers en verdampers, met een volledige focus op de koeltechniek. De eigen R&D-afdeling heeft door de jaren heen daarbij de nodige nieuwe producten opgeleverd. In het kader hieronder staat een overzicht met voorbeelden. De overnames van bedrijven in de airconditioning zorgden voor kruisbestuiving tussen de klimaat- en koeltechniek, wat ook voor innovatie zorgde. Onder meer louvred lamellen en kleinere pijpdiameters werden hierdoor in de koeltechniek geïntroduceerd.
1988 – Opengemaakte lamellen (louvred lamellen) die onder naam Hitec in de markt werden gezet. Door spleetjes komt lucht overal in aanraking met de lamellen, waardoor de warmteoverdracht beter wordt.
1997- Een tweede belangrijke innovatie: de Superhitec. Hij bestaat uit intern spiraalvormige gegroefde pijpjes in samenwerking met de louvred lamellen in de warmtewisselaar. Dit heeft weer een verbeterde warmteoverdracht van de warmtewisselaar tot gevolg.
2000 – LU-VE bracht in dit jaar een nieuw waterspraysysteem voor drycoolers en condensors op de markt. Doordat het water verdampt, is de lucht bij de warmtewisselaar koeler. Van Loenhout: “Een goede waterkwaliteit is belangrijk bij dit systeem. Dat kan het lastig maken om dit goed toe te passen.” Als testlocatie gebruikte LU-VE hiervoor zijn eigen kantoorpand in Uboldo (zie foto).

Waterspraysysteem voor drycoolers en condensors.
2001 – De Jet-o-matic: een vloeistofvat bij de distributieverdeler naar de pijpjes in de warmtewisselaar die voor een goede verdeling van het koudemiddel over pijpjes (capilairen) zorgt.

Jet-o-matic.
2002 – EC-ventilatoren in condensors en drycoolers (in samenwerking met ebm-papst) was de volgende innovatie. EC-motoren zijn circa 30 procent zuiniger dan AC-motoren. Daarna volgde ‘Dry and Spray’, een systeem waarbij water op de lamellen van de condensor of gaskoeler wordt gesproeid. Hiermee kan de temperatuur nog verder omlaag worden gebracht. Van Loenhout wijst ook hier op de waterkwaliteit. Door het directe contact met de warmtewisselaar zijn de kwaliteitseisen aan het water nog hoger dan bij het eerdere waterspraysysteem.

Condensor met ‘Dry and Spray’.
2008 – Airstreamer: deze innovatie zorgt ervoor dat de lucht recht uit de verdamper wordt geleid, waardoor de worp groter wordt.

Verdamper voorzien van Airstreamers.
2012 – Minichannel: Deze innovatie betreft pijpen met een kleinere diameter waardoor de koudemiddelinhoud kan worden verkleind. Dit kan worden toegepast bij gaskoelers en condensors tot ca. 120 kW.
2015 – Whisperer: een verbeterde versie van een geluidsdemper voor ventilatoren. Het geluid van 55 dB(A) wordt teruggebracht tot circa 50 dB(A), en dat van 35 dB(A) tot circa 32 dB(A).

Whisperer,
2016 – Nidea inside: De innovaties van LU-VE slaan niet allemaal goed aan. Dat is onder meer het geval met de elektrische ontdooiing; de extra kosten ervan blijken een te groot struikelblok.
2016 – Emeritus: een adiabatische uitvoering (sproeisysteem en pads) van gaskoelers, condensors en drycoolers.

Emeritus.