
Oliebadkoeling zorgt voor forse besparing
Vier jaar lang zeilde IT-er Rolf Brink de wereld rond en zag hij hoe zeeschepen worstelen met dataopslag. De ondernemer rook kansen en vond in immersiekoeling een oplossing.
Tijdens zijn zeereis vatte Brink het plan op om een systeemintegratieplatform voor zeeschepen te ontwikkelen. Daarvoor had hij microdatacenters nodig die geschikt zijn voor gebruik aan boord. Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeeschepen hebben te maken met suboptimale omstandigheden voor hardware, zoals zoute lucht, vi- braties en gebrek aan IT-ondersteuning. Voor een goed platform moest hij eerst dit probleem oplossen, zo besefte Brink.
Revolutionair koelsysteem
Hij vond een oplossing die niet alleen voor schepen, maar ook voor datacenters enorme kansen biedt: van groot tot klein en van het Midden-Oosten tot aan Scandinavië. “Op zee verkeer je in een bijzondere combinatie van omstandigheden. Daardoor leer je niet alleen pragmatisch problemen op te lossen, maar ook dat niets onmogelijk is, zolang je het maar doet”, aldus Brink. En hij is tot actie gekomen, wat leidde tot een revolutionair koelsysteem voor IT- hardware, dat in maart dit jaar op de markt is gekomen en – naar eigen zeggen van Brink – met veel enthousiasme werd begroet.
Medicinale olie
Het nieuwe systeem is gebaseerd op oliebadkoeling. Om het te ontwikkelen, begon Brink samen met Markus Mandemaker twee jaar geleden de startup Asperitas, die nu aan de rand van Haarlem is gevestigd. Total liquid cooling, waar Asperitas zich op richt, is geen uitvinding van het bedrijf zelf. Al in de jaren zestig heeft IBM met deze techniek geëxperimenteerd. Een belangrijk uitgangspunt is het gebruik van een diëlektrische vloeistof, dus een vloeistof die geen elektriciteit geleidt. Asperitas koos voor een medicinale olie met een lage viscositeit, die ook als basis dient voor bijvoorbeeld vaseline, haargel of hydraterende crème. Zonder elektriciteitsgeleiding kan de hardware hier zonder probleem direct mee in contact staan.
Best mogelijke energie-overdracht
Dat directe contact zorgt voor de best mogelijke energie-overdracht, precies op die plaatsen waar dat nodig is, zoals bij processoren die een temperatuur van 90 graden Celsius kunnen ontwikkelen. De olie heeft volgens Brinks als bijkomend voordeel dat de levensduur van de hardware wordt verlengd. Doordat er geen zuurstof bij kan komen, vindt er geen oxidatie plaats. Door de betere koeling zijn er bovendien geen thermische schokken als gevolg van hevige temperatuur-schommelingen meer. Een ander groot voordeel van de effectievere koeling is dat de IT dichter op elkaar kan worden geplaatst, waardoor meer IT op dezelfde vloeroppervlakte past. Verder is de geluidsproductie lager en zijn er geen bewegende onderdelen meer nodig, waardoor slijtage wordt voorkomen.
>Het volledige artikel over het oliebadkoelingsysteem van Asperitas werd gepubliceerd in RCC K&L editie 6 van 2017. Lees dit artikel verder als online PDF-bestand.