
Zullen we een technisch clubhuis bouwen?
Techneuten opereren vaak solistisch, en dat roept vragen op bij José Komin, mede-eigenaar van IJskoud. Als vakgenoten bij andere bedrijven tegen dezelfde technische uitdagingen aanlopen, is het toch logisch om daar met elkaar over te praten?
“Waarschijnlijk had u er al van gehoord: Clubhouse. Deze nieuwe app is hip, hot & happening. Op Clubhouse kun je meeluisteren met livegesprekken tussen mensen. Dit kunnen experts zijn op allerlei gebied, die telefonisch een livediscussie voeren in zogenaamde ‘rooms’ (zalen), waar jij gewoon bij kunt gaan zitten luisteren. Vergelijk het maar met een 24/7-seminar waar ieder mogelijk onderwerp besproken wordt en waar alle zalen toegankelijk zijn.
Ik heb Clubhouse enkele weken geleden ontdekt en ik ben er bijna niet weg te slaan. Het ene moment luister ik mee met Elon Musk over zijn raketbedrijf, het andere moment met Bas Smit over het inzetten van LinkedIn om beroemd te worden. Niet iedere room is even interessant of relevant, maar toch heb ik in korte tijd al heel veel geleerd door me in discussies te mengen, vragen te stellen en me zelf ook te laten bevragen.
Nu ben ik al ruim tien jaar algemeen directeur van IJskoud. En na al die jaren ben ik nog altijd gefascineerd door hoe de hoofden van onze technische medewerkers werken. De manier waarop zij problemen lineair analyseren, het technische vernuft waarmee zij nieuwe oplossingen bedenken, het geheugen voor situaties, ik vind het allemaal even bijzonder. Regelmatige lezers van deze column weten inmiddels dat ik zelf absoluut niet technisch ben en dat ik van onze techneuten eindeloos fascinerende studieobjecten heb gemaakt.
Maar een conclusie waar ik als gevolg daarvan ook niet omheen kan, is dat de meesten van hen solisten zijn. Het liefst zetten zij zonder bemoeienis van anderen hun tanden in een technisch vraagstuk en zijn ze pas weer aanspreekbaar als dat opgelost en afgehandeld is. Iets wat, mede dankzij de snel veranderende koudetechniek en de vele daarbij behorende nieuwe materialen en toepassingen, niet altijd meteen lukt. Je zou denken: dat probleem hebben techneuten bij andere bedrijven toch ook? Waarom praten jullie er niet met elkaar over om het gezamenlijk op te lossen? Bijvoorbeeld op een platform als Clubhouse?
Ik denk dat u het antwoord al kent. De kans dat een ‘echte’ techneut zijn probleem voorlegt aan anderen, laat staan aan onbekenden, is kleiner dan de kans dat Elon Musk morgen Bas Smit ten huwelijk vraagt op Clubhouse. Daarom hoop ik dat u mij wil helpen. En met mij wil nadenken over hoe wij al die zo getalenteerde techneuten binnen onze bedrijven meer met elkaar kunnen laten praten. Hoe wij een technische community kunnen faciliteren waar zij elkaar – uiteraard vrijwillig – kunnen vinden, leren kennen en verder helpen. Daar worden zij, u, ik en uiteindelijk ons hele vakgebied beter van.
Al uw ideeën en reacties zijn welkom op jose@ijskoud.nl. Of misschien wel nog beter: we bespreken ze live. Op Clubhouse natuurlijk.”
Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud