De warmtepomp – werking en toepassing
Een warmtepomp is een machine of apparaat dat warmte verplaatst van de ene locatie (de ‘bron’) met een lage temperatuur naar een andere locatie (de ‘warmteafnemer’ of ‘heat sink’) met een hogere temperatuur en doet dit door middel van een compressor.
Hoewel de warmtepomp warmte ‘produceert’, maakt deze warmtepomp gebruik van de zelfde compressiekoelcyclus als een mechanische koelinstallatie of airconditioner. De cyclus werkt bij een warmtepomp andersom; een warmtepomp is – eenvoudig gesteld – een ‘omgekeerde koelkast’.
Warmtepompen hebben de mogelijkheid om warmte-energie van de ene omgeving naar de andere te verplaatsen en dat in beide richtingen. Dit is de reden dat een warmtepomp een woonruimte zowel kan verwarmen als koelen. Als een warmtepompinstallatie bestemd is beide taken te verrichten dan wordt dit met een omkeerventiel bewerkstelligd. De warmtepomp wordt dan airconditioner en vice versa. In gematigde klimaten echter is de warmtepomp vaak alleen bedoeld om te verwarmen.
De voornaamste bijzonderheid daarbij is, dat de warmtepomp aanzienlijk minder externe energie (elektriciteit uit het net) vraagt dan dat hij aan warmte levert – dat kan wel tot een factor vier of meer oplopen. Het verschil wordt door de warmtepomp uit de buitenwereld gehaald. Daarom kan een warmtepomp heel wat voordeliger en duurzamer werken dan een conventionele verwarmingsinstallatie.
Warmtepomp als verwarmingsinstallatie
De warmtepomp wordt meer een meer toegepast als verwarmingsinstallatie en voldoet daarbij uitstekend, mits de warmtepomp door een bekwaam vakman wordt geïnstalleerd en – zeer belangrijk – vakkundig wordt afgeregeld.