Markt voor airconditioners gaat gebukt onder aanvoerproblemen en prijsstijgingen

Problemen met zeetransport en tekorten aan materialen en personeel hebben invloed op de markt van airconditioners. De prijzen gaan flink omhoog en leveringen lopen vertraging op. Leveranciers in Nederland anticiperen door voldoende voorraad aan te houden.
Delen:

Tekst: Martijn Louws

De groei in de aircomarkt brengt uitdagingen met zich mee, zegt Coen van de Sande, directeur van de NVKL. “Het was afgelopen jaar een probleem voor de bij ons aangesloten fabrikanten, importeurs en leveranciers om voldoende toestellen naar Nederland te krijgen. De wereldwijde tekorten aan materialen en technici om deze te monteren, leveren een grote uitdaging op voor iedereen.” Volgens Van de Sande zijn er problemen met zeevrachten, leveringsvertragingen en hoge kosten. “Dat heeft invloed op de markt, ontegenzeggelijk. Er zijn wereldwijd tekorten aan materialen. Niet alleen aan metaal, maar vooral ook aan elektronica.”

‘Goede afspraken met klanten’
Coolmark heeft de beschikbaarheid en prijsstijgingen goed onder controle, vertelt Huibert Baak van dit bedrijf. “Natuurlijk zien wij die ontwikkeling ook, maar we maken goede afspraken met onze leveranciers. Zo houden we het binnen de perken.” Bij Wasco klinkt een soortgelijk geluid. “We kopen ruim in, hebben goede relaties met fabrikanten en konden zo in 2021 toch aan de vraag voldoen”, aldus Jeroen van Drunen, Business Manager Airconditioning bij Wasco. “Dat is belangrijk, want het is een van onze taken als groothandel: voorraad hebben. Daarvoor kloppen de installateurs immers bij ons aan. Ze hoeven zelf geen voorraad te houden, dat doen wij voor ze. Maar dan moeten we wel kunnen leveren.”

‘Prijsplussen tussen de 5 en 25 procent’
Van Drunen ziet verder dat de prijzen flink blijven stijgen. “Dat is echt een probleem en ik weet dat dit de komende periode nog niet voorbij is. Waar in het verleden de prijzen misschien één keer per jaar werden verhoogd, gebeurt dat nu vaak meerdere keren per jaar.” Van Drunen spreekt over prijsplussen van tussen de 5 en 25 procent. De prijsverhogingen van installatiematerialen van airco’s en de airco’s zelf staan volgens hem niet op zichzelf. “De prijsverhogingen hebben niet alleen hun weerslag op de aircomarkt; ook verwarmings-, ventilatie- en sanitairprijzen schieten de lucht in. Grondstofprijzen, olie- en gasprijzen, transportprijzen en COVID-19 zijn hier de grote boosdoeners en dat zien we natuurlijk ook terug in de inflatiecijfers. Naar mijn mening hebben we het einde nog niet bereikt.”
Ook Frank Janssen van Kusters, importeur van Gree, merkt op dat de prijzen wereldwijd zijn toegenomen als gevolg van stijgende materiaalkosten en extreme transportkosten. “Dit hebben we uiteraard moet doorvoeren, al kunnen we het met de steun van onze leveranciers beperkt houden.”