Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

GO° biedt de Beroeps Begeleidende Leerweg aan, waarbij deelnemers werken en daarnaast een deel van hun tijd in de schoolbanken doorbrengen. Doordat de opleiding snel groeit zijn er ook nieuwe trainers nodig. Als die een achtergrond in de praktijk hebben, is dat een groot pluspunt. Dat is het geval bij Heino Zegveld die dertig jaar actief was in de installatietechniek en nu de overstap naar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO° heeft gemaakt.

“Vier jaar geleden haalde ik zelf mijn f-gassen-certificering en werkte ik nog bij een installateur. Ik heb dertig jaar ervaring in de installatietechniek, maar ik heb het ook altijd leuk gevonden om mensen te begeleiden en trainen. Zo ben ik al 14 jaar voetbaltrainer.” Inmiddels is Heino Zegveld alweer meer dan een jaar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°. “Ik vind het echt leuk om mensen wat bij te brengen en daarom vind ik het heel interessant om voor Opleidingscentrum GO° te werken. Het leek me altijd al leuk om trainer te worden, maar ik heb nooit echt stappen ondernomen. Toen een recruiter me vorig jaar benaderde, heb ik de kans dan ook met beide handen aangenomen. Het bevalt me echt heel erg goed en ik zit daar echt op mijn plek.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

De mensen die Zegveld traint, zitten in de leeftijd tussen de 16 en 60 jaar. “Veel mensen komen bij Opleidingscentrum GO° voor om- of bijscholing. Ze moeten bijvoorbeeld f-gassen-certificering behalen om ook aan warmtepompen te mogen werken.” Daarnaast heeft het opleidingscentrum ook een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), vertelt hij. “In eerste instantie zat ik vooral op de f-gassen-certificering vanwege mijn achtergrond in de installatiesector, maar inmiddels werk ik ook bij BBL. Ik wil zelf ook nieuwe dingen blijven leren en het is leuk om les te geven. Dit is echt beroepsonderwijs voor jongeren die werken en leren en net hun eerste stappen maken in de koudetechniek.”

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Werkend leren

Zes weken, verspreid over het jaar volgt de BBL-deelnemer de opleiding bij GO°, de overige weken is hij of zij werkzaam bij een leerbedrijf. Opleidingscentrum GO° pakt deze opleiding net even wat anders aan dan andere opleiders, vertelt Zegveld. “Normaal gaan ze een dag naar school en werken ze de rest van de week. Wij werken in periodes van vijf tot zes weken, waarin een hele week onderwijs is opgenomen. Dat werkt volgens ons beter. Ze kunnen zich dan een week lang echt concentreren op de stof. Bedrijven vinden het vaak ook prettiger, omdat het makkelijker is voor de planning.”

Monteurs koudetechniek

De deelnemers van BBL stromen vaak door vanuit het VMBO en worden bij GO° opgeleid tot monteurs koudetechniek. “Ze komen koud binnen en worden opgeleid tot niveau-2-monteur. In het eerste jaar halen ze hun f-gassen-certificering en het tweede jaar gaan we nog dieper in op de materie. Daarna gaan veel jongeren nog verder met een opleiding tot niveau-3-monteur.” De mensen die zich aanmelden voor de opleiding zijn volgens Zegveld vaak praktisch ingesteld. “Ze willen heel graag werken, maar ze hebben wel eerst een opleiding nodig. Door praktijk en theorie op deze manier te combineren, komen ze echt verder.”

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Praktijk-opstellingen

Opleidingscentrum GO° is dan ook erg gericht op de praktijk, legt Zegveld uit. “We hebben hier allerlei opstellingen waaraan de studenten kunnen werken. We hebben installaties met allerlei verschillende koudemiddelen waar ze aan kunnen sleutelen, zelfs de nieuwste propaan-warmtepompen. Eigenlijk kun je bij ons met alle facetten van de koudetechniek kennismaken in de praktijk. Daarnaast bieden we natuurlijk ook theoretische kennis, want dat is ook belangrijk voor het opleiden van goede monteurs.”

Veel vraag naar monteurs

De mensen vinden de weg naar Opleidingscentrum GO° momenteel goed, zegt Zegveld. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren. Enerzijds is er nu veel vraag naar monteurs en anderzijds is er altijd verwarming, koeling en ventilatie nodig.” Niet iedereen is meteen gepassioneerd over het onderwerp, weet hij. “De studenten komen hier deels vanuit praktische overwegingen. De jongeren moeten bovendien al vroeg in hun leven keuzes maken. Maar ik merk wel dat de passie groeit naarmate ze langer met de materie bezig zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum Go.