Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

GO° biedt de Beroeps Begeleidende Leerweg aan, waarbij deelnemers werken en daarnaast een deel van hun tijd in de schoolbanken doorbrengen. Doordat de opleiding snel groeit zijn er ook nieuwe trainers nodig. Als die een achtergrond in de praktijk hebben, is dat een groot pluspunt. Dat is het geval bij Heino Zegveld die dertig jaar actief was in de installatietechniek en nu de overstap naar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO° heeft gemaakt.

“Vier jaar geleden haalde ik zelf mijn f-gassen-certificering en werkte ik nog bij een installateur. Ik heb dertig jaar ervaring in de installatietechniek, maar ik heb het ook altijd leuk gevonden om mensen te begeleiden en trainen. Zo ben ik al 14 jaar voetbaltrainer.” Inmiddels is Heino Zegveld alweer meer dan een jaar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°. “Ik vind het echt leuk om mensen wat bij te brengen en daarom vind ik het heel interessant om voor Opleidingscentrum GO° te werken. Het leek me altijd al leuk om trainer te worden, maar ik heb nooit echt stappen ondernomen. Toen een recruiter me vorig jaar benaderde, heb ik de kans dan ook met beide handen aangenomen. Het bevalt me echt heel erg goed en ik zit daar echt op mijn plek.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

De mensen die Zegveld traint, zitten in de leeftijd tussen de 16 en 60 jaar. “Veel mensen komen bij Opleidingscentrum GO° voor om- of bijscholing. Ze moeten bijvoorbeeld f-gassen-certificering behalen om ook aan warmtepompen te mogen werken.” Daarnaast heeft het opleidingscentrum ook een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), vertelt hij. “In eerste instantie zat ik vooral op de f-gassen-certificering vanwege mijn achtergrond in de installatiesector, maar inmiddels werk ik ook bij BBL. Ik wil zelf ook nieuwe dingen blijven leren en het is leuk om les te geven. Dit is echt beroepsonderwijs voor jongeren die werken en leren en net hun eerste stappen maken in de koudetechniek.”

Werkend leren

Zes weken, verspreid over het jaar volgt de BBL-deelnemer de opleiding bij GO°, de overige weken is hij of zij werkzaam bij een leerbedrijf. Opleidingscentrum GO° pakt deze opleiding net even wat anders aan dan andere opleiders, vertelt Zegveld. “Normaal gaan ze een dag naar school en werken ze de rest van de week. Wij werken in periodes van vijf tot zes weken, waarin een hele week onderwijs is opgenomen. Dat werkt volgens ons beter. Ze kunnen zich dan een week lang echt concentreren op de stof. Bedrijven vinden het vaak ook prettiger, omdat het makkelijker is voor de planning.”

Monteurs koudetechniek

De deelnemers van BBL stromen vaak door vanuit het VMBO en worden bij GO° opgeleid tot monteurs koudetechniek. “Ze komen koud binnen en worden opgeleid tot niveau-2-monteur. In het eerste jaar halen ze hun f-gassen-certificering en het tweede jaar gaan we nog dieper in op de materie. Daarna gaan veel jongeren nog verder met een opleiding tot niveau-3-monteur.” De mensen die zich aanmelden voor de opleiding zijn volgens Zegveld vaak praktisch ingesteld. “Ze willen heel graag werken, maar ze hebben wel eerst een opleiding nodig. Door praktijk en theorie op deze manier te combineren, komen ze echt verder.”

Praktijk-opstellingen

Opleidingscentrum GO° is dan ook erg gericht op de praktijk, legt Zegveld uit. “We hebben hier allerlei opstellingen waaraan de studenten kunnen werken. We hebben installaties met allerlei verschillende koudemiddelen waar ze aan kunnen sleutelen, zelfs de nieuwste propaan-warmtepompen. Eigenlijk kun je bij ons met alle facetten van de koudetechniek kennismaken in de praktijk. Daarnaast bieden we natuurlijk ook theoretische kennis, want dat is ook belangrijk voor het opleiden van goede monteurs.”

Veel vraag naar monteurs

De mensen vinden de weg naar Opleidingscentrum GO° momenteel goed, zegt Zegveld. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren. Enerzijds is er nu veel vraag naar monteurs en anderzijds is er altijd verwarming, koeling en ventilatie nodig.” Niet iedereen is meteen gepassioneerd over het onderwerp, weet hij. “De studenten komen hier deels vanuit praktische overwegingen. De jongeren moeten bovendien al vroeg in hun leven keuzes maken. Maar ik merk wel dat de passie groeit naarmate ze langer met de materie bezig zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum Go.

Paul Bertholet: “Met twaalf jaar ervaring in de kroeg weet je hoe mensen in elkaar zitten. Die ervaring komt nu goed van pas.”

Interview met Paul Bertholet: van kroeg naar koudetechniek

Na twaalf jaar lang als kroegbaas te hebben gewerkt, vond Paul Bertholet het tijd voor wat anders. Het spreekwoord 'oude liefde roest niet' werd daarbij van toepassing, want hij keerde terug naar het vakgebied waarin hij met veel plezier had gewerkt: de koeltechniek. In zijn nieuwe baan komen de ervaringen die hij daarin opdeed samen met de ervaringen uit de kroeg.

Bevroren condens op de leiding van een koelmachine.

Zo werkt het! Warmte en koude

Met een focus op de koel- of warmtepompinstallatie kan het middel - de installatie - weleens belangrijker worden dan het doel, namelijk het afkoelen en verwarmen van producten of ruimten. Dit artikel gaat dieper in op het begrip koude en het proces van afkoelen en verwarmen.

De Vapor Quality Sensor (links in beeld) wordt in het circuit in de zuigrichting vlak na de verdamper verticaal in de riser geplaatst.

Door meting vloeistof/gas-verhouding energiegebruik NH₃-installaties verlagen

Om te zorgen voor een zo laag mogelijk energiegebruik van een ammoniak-pompkoel­installatie is het onder meer van belang dat de verhouding tussen gas en vloeistof in de verdamper optimaal is. Om dit te realiseren, is zes jaar geleden de Vapor Quality Sensor op de markt gebracht. Door de koelinstallatie op basis van metingen hiermee te regelen, kan het energiegebruik omlaag worden gebracht.

Jan van Loenhout geeft uitleg over het bepalen van de capaciteit van de gaskoeler.

Relatiedag LU-VE Netherlands: capaciteitsbepaling van gaskoelers

Op 20 september organiseerde LU-VE Netherlands zijn jaarlijkse Relatiedag. Naast een (luxe) BBQ bestond het programma uit technische presentaties, waarbij de nadruk lag op gaskoelers voor CO₂-installaties. We blikken terug in een drieluik. In dit derde, afsluitende deel komt Jan van Loenhout van LU-VE aan het woord. Hij sprak tijdens de Relatiedag over de bepaling van de capaciteit van gaskoelers.

Sparkling Projects versterkt met senior adviseur Marcel Swets

Sparkling Projects versterkt met senior adviseur Marcel Swets

Sparkling Projects heeft Marcel Swets aangetrokken als senior adviseur. Vanuit die functie gaat hij samen met het team van het ingenieursbureau...

Impact van smeermiddel op de performance van compressoren met variabele snelheid

Impact van smeermiddel op de performance van compressoren met...

Compressoren met een variabele snelheid en waarvan de capaciteit kan worden aangepast aan de belasting, zijn over het algemeen energiezuiniger. Exact...

Eliminator DCR-fillterdrogers (beeld: Danfoss).

Nieuwe filterdrogers voor CO₂ ondersteunen werkdruk tot 90 bar

Danfoss heeft met de Eliminator DCR een nieuwe serie semi-hermetische filterdrogers voor CO₂ op de markt gebracht. Ze zijn ontworpen voor toepassing...

MDC-container van HPE, met daarnaast (niet op schaal) de warmteterugwinmodule van Danfoss.

Samenwerking Danfoss en Hewlett Packard voor restwarmtegebruik...

IT-leverancier Hewlett Packard Enterprises (HPE) en Danfoss gaan samenwerken bij de toepassing van een plug&play-module voor warmteterugwinning in...

Algoritme Alice: mogelijk hulpmiddel bij het tegengaan van netcongestie

Algoritme Alice: mogelijk hulpmiddel bij het tegengaan van...

Machine Learning is een vorm van kunstmatige intelligentie die algoritmen 'traint' om patronen in data te herkennen. Hierdoor leert een computer om...

Exergieanalyse van een NH₃/CO₂-cascadekoelsysteem met ejector

Exergieanalyse van een NH₃/CO₂-cascadekoelsysteem met ejector

Chinese onderzoekers hebben een wiskundig model van een NH₃/CO₂-cascadekoelsysteem met ejector opgesteld, om het op basis van een thermodynamische...

De thermische beheermodule, hier nog in de constructiefase.

Fraunhofer ontwikkelt propaanwarmtepomp voor 'kleine' industriële...

Propaan wordt alom gezien als het belangrijkste F-gassenalternatief voor residentiële warmtepompen. Onderzoekers van Fraunhofer ontwikkelden onlangs...

Toen en nu: over probleem onvoldoende afvoer condensaat uit condensors

Toen en nu: over probleem onvoldoende afvoer condensaat uit condensors

In een artikel in de RCC K&L van 25 jaar geleden wijst Fons Pennartz erop dat het combineren van verschillende (soorten) condensors op een...