Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

GO° biedt de Beroeps Begeleidende Leerweg aan, waarbij deelnemers werken en daarnaast een deel van hun tijd in de schoolbanken doorbrengen. Doordat de opleiding snel groeit zijn er ook nieuwe trainers nodig. Als die een achtergrond in de praktijk hebben, is dat een groot pluspunt. Dat is het geval bij Heino Zegveld die dertig jaar actief was in de installatietechniek en nu de overstap naar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO° heeft gemaakt.

“Vier jaar geleden haalde ik zelf mijn f-gassen-certificering en werkte ik nog bij een installateur. Ik heb dertig jaar ervaring in de installatietechniek, maar ik heb het ook altijd leuk gevonden om mensen te begeleiden en trainen. Zo ben ik al 14 jaar voetbaltrainer.” Inmiddels is Heino Zegveld alweer meer dan een jaar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°. “Ik vind het echt leuk om mensen wat bij te brengen en daarom vind ik het heel interessant om voor Opleidingscentrum GO° te werken. Het leek me altijd al leuk om trainer te worden, maar ik heb nooit echt stappen ondernomen. Toen een recruiter me vorig jaar benaderde, heb ik de kans dan ook met beide handen aangenomen. Het bevalt me echt heel erg goed en ik zit daar echt op mijn plek.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

De mensen die Zegveld traint, zitten in de leeftijd tussen de 16 en 60 jaar. “Veel mensen komen bij Opleidingscentrum GO° voor om- of bijscholing. Ze moeten bijvoorbeeld f-gassen-certificering behalen om ook aan warmtepompen te mogen werken.” Daarnaast heeft het opleidingscentrum ook een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), vertelt hij. “In eerste instantie zat ik vooral op de f-gassen-certificering vanwege mijn achtergrond in de installatiesector, maar inmiddels werk ik ook bij BBL. Ik wil zelf ook nieuwe dingen blijven leren en het is leuk om les te geven. Dit is echt beroepsonderwijs voor jongeren die werken en leren en net hun eerste stappen maken in de koudetechniek.”

Werkend leren

Zes weken, verspreid over het jaar volgt de BBL-deelnemer de opleiding bij GO°, de overige weken is hij of zij werkzaam bij een leerbedrijf. Opleidingscentrum GO° pakt deze opleiding net even wat anders aan dan andere opleiders, vertelt Zegveld. “Normaal gaan ze een dag naar school en werken ze de rest van de week. Wij werken in periodes van vijf tot zes weken, waarin een hele week onderwijs is opgenomen. Dat werkt volgens ons beter. Ze kunnen zich dan een week lang echt concentreren op de stof. Bedrijven vinden het vaak ook prettiger, omdat het makkelijker is voor de planning.”

Monteurs koudetechniek

De deelnemers van BBL stromen vaak door vanuit het VMBO en worden bij GO° opgeleid tot monteurs koudetechniek. “Ze komen koud binnen en worden opgeleid tot niveau-2-monteur. In het eerste jaar halen ze hun f-gassen-certificering en het tweede jaar gaan we nog dieper in op de materie. Daarna gaan veel jongeren nog verder met een opleiding tot niveau-3-monteur.” De mensen die zich aanmelden voor de opleiding zijn volgens Zegveld vaak praktisch ingesteld. “Ze willen heel graag werken, maar ze hebben wel eerst een opleiding nodig. Door praktijk en theorie op deze manier te combineren, komen ze echt verder.”

Praktijk-opstellingen

Opleidingscentrum GO° is dan ook erg gericht op de praktijk, legt Zegveld uit. “We hebben hier allerlei opstellingen waaraan de studenten kunnen werken. We hebben installaties met allerlei verschillende koudemiddelen waar ze aan kunnen sleutelen, zelfs de nieuwste propaan-warmtepompen. Eigenlijk kun je bij ons met alle facetten van de koudetechniek kennismaken in de praktijk. Daarnaast bieden we natuurlijk ook theoretische kennis, want dat is ook belangrijk voor het opleiden van goede monteurs.”

Veel vraag naar monteurs

De mensen vinden de weg naar Opleidingscentrum GO° momenteel goed, zegt Zegveld. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren. Enerzijds is er nu veel vraag naar monteurs en anderzijds is er altijd verwarming, koeling en ventilatie nodig.” Niet iedereen is meteen gepassioneerd over het onderwerp, weet hij. “De studenten komen hier deels vanuit praktische overwegingen. De jongeren moeten bovendien al vroeg in hun leven keuzes maken. Maar ik merk wel dat de passie groeit naarmate ze langer met de materie bezig zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum Go.

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en voedselzekerheid

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en...

Dat data en AI in de nabije toekomst een heel belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving, werd eerder in RCC K&L al eens toegelicht. Mede naar aanleiding van de in maart 2024 door NVKL en KNVvK georganiseerde themabijeenkomst 'Digitalisering in en rondom koelinstallaties' lijkt het echter zinvol om de rol van de koudetechniek wat meer integraal uit te werken.

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

In de koeltechniek moeten regelmatig componenten worden gebruikt die voldoen aan de ATEX-richtlijn. In welke mate een component aan deze richtlijn moet voldoen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij is het belangrijk om de link te kunnen leggen tussen de risico's en gevarenclassificaties enerzijds en de bijbehorende normen anderzijds. ATEX is een complex onderwerp waarbij kennis van meerdere richtlijnen benodigd is.

Paul Bertholet: “Met twaalf jaar ervaring in de kroeg weet je hoe mensen in elkaar zitten. Die ervaring komt nu goed van pas.”

Interview met Paul Bertholet: van kroeg naar koudetechniek

Na twaalf jaar lang als kroegbaas te hebben gewerkt, vond Paul Bertholet het tijd voor wat anders. Het spreekwoord 'oude liefde roest niet' werd daarbij van toepassing, want hij keerde terug naar het vakgebied waarin hij met veel plezier had gewerkt: de koeltechniek. In zijn nieuwe baan komen de ervaringen die hij daarin opdeed samen met de ervaringen uit de kroeg.

Bevroren condens op de leiding van een koelmachine.

Zo werkt het! Warmte en koude

Met een focus op de koel- of warmtepompinstallatie kan het middel - de installatie - weleens belangrijker worden dan het doel, namelijk het afkoelen en verwarmen van producten of ruimten. Dit artikel gaat dieper in op het begrip koude en het proces van afkoelen en verwarmen.

Foto: Ground Picture / Shutterstock.

Opleiding Smart Cooling voor havisten

Goed personeel is lastig te vinden én te behouden. NVKL wil daarom investeren in het opleiden van een geheel nieuwe doelgroep: gediplomeerde havo-leerlingen.

Dampcompressiesysteem aangestuurd door een organische rankinecyclus

Dampcompressiesysteem aangestuurd door een organische rankinecyclus

Onderzoekers uit India hebben een dampcompressiesysteem met dubbele verdampers gecombineerd met een organische rankinecyclus. De wetenschappers analyseerden hiervan de COP, exergie-efficiëntie, totale kosten en terugverdientijd, bij toepassing van verschillende koudemiddelen.

Foto: Aeres Tech.

BBL-studenten zoeken technische leerbedrijven

Uit onderzoek blijkt dat er bij diverse ROC's in Nederland leerlingen zijn die nog geen BBL-werkplek hebben gevonden. NVKL roept bedrijven op zich te melden.

Een vulpen van Einstein uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.  Of hij de brieven hiermee geschreven heeft is onbekend.

Museum vindt brieven van Einstein aan Kamerlingh Onnes

In de archieven van van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden zijn drie brieven ontdekt die Albert Einstein in 1911 aan Heike Kamerlingh Onnes schreef. Dat maakte het museum onlangs bekend. De brieven bieden een fascinerende inkijk in een opmerkelijk moment in de geschiedenis van de natuurkunde.

Nieuwe hogedrukvlotterklep van GEA AWP voor koel- en vriesprocessen

Nieuwe hogedrukvlotterklep van GEA AWP voor koel- en vriesprocessen

AWP, onderdeel van de GEA Group, heeft een nieuwe hogedrukvlotterklep ontwikkeld voor koel- en vriesmachines met NH₃ of CO₂ als koudemiddel De HSX-hogedrukvlotterklep is ontworpen voor industriële toepassingen, zoals koelopslag, transport, chemische processen, cementproductie en de farmaceutische industrie.

Het grotere plaatje zijn we samen

Het grotere plaatje zijn we samen

Toen ik lang geleden directeur werd van IJskoud was ik een stuk jonger, ambitieus en vastbesloten om dingen 'anders' te doen. Hoe dat er dan precies uit moest zien, wist ik nog niet helemaal, maar alles moest anders.

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

De Bock HGX56 CO₂ T-compressor van Danfoss is bij de Amerikaanse AHR Expo Innovation Awards uitgeroepen tot winnaar in de categorie Koeling. Deze jaarlijkse prijzen zijn een erkenning voor innovatieve en originele producten, systemen en technologieën die worden gepresenteerd tijdens de Air-Conditioning, Heating, Refrigerating Exposition, waarvan de volgende editie in februari 2025 plaatsvindt.

Lennox richt nieuw bedrijf voor datacenterkoeling op

Lennox richt nieuw bedrijf voor datacenterkoeling op

Lennox heeft onder de naam Lenox Data Centre Solutions een nieuw bedrijf opgericht dat is gespecialiseerd in koeloplossingen voor datacenters. Het bedrijf, dat zelfstandig opereert, richt zich op dienstverlening in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).