'Die ander' droomt dezelfde dromen als u en ik

'Die ander' droomt dezelfde dromen als u en ik

De Tweede Kamerverkiezingen van 22 november leverden een uitslag op waar José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, nogal van schrok. In haar bedrijf werken mensen met allerlei achtergronden, waaronder een aantal statushouders. Veel van haar medewerkers zijn in de ogen van Geert Wilders 'de ander'. Door deze mensen neer te zetten als 'zij' die alleen maar komen profiteren van wat 'wij' hebben, ontdoet hij ze van hun menselijkheid, stelt Komin.

“We leven in een democratisch land en daar moeten we heel dankbaar voor zijn. Iedere stem wordt gehoord en is even waardevol. Onlangs heeft het volk gesproken, wat heeft geleid tot een stevige ruk naar rechts. Een uitslag die ik niet had verwacht en waar ik, eerlijk is eerlijk, nogal van geschrokken ben.

Aan de ene kant vind ik het een belangrijke wake-up call. Blijkbaar zijn zoveel Nederlanders klaar met de oude politiek, en voelen zoveel Nederlanders dat zij zelf het onderspit delven terwijl ‘de ander’ van alles toegeworpen krijgt, dat een keuze voor Geert Wilders het beste antwoord lijkt. Die zorgen kunnen we nu niet meer over het hoofd zien, daar zullen we met zijn allen antwoorden op moeten formuleren.

Aan de andere kant vind ik het kortzichtig. Xenofobie en ons met zijn 18-miljoenen terugtrekken achter de dijken is in mijn optiek niet het antwoord op de opgaven die voor ons liggen. En ‘die ander’, die wil in het overgrote deel van de gevallen niets liever dan zelfstandig, in vrijheid, bijdragen aan een mooier en beter Nederland. Zeker in onze branche kunnen wij die ambitie heel goed gebruiken. En dat doen wij bij IJskoud dan ook.

In ons bedrijf werken mensen met allerlei verschillende nationaliteiten, achtergronden en religies, waaronder een aantal statushouders. Daar zijn we trots op. Door al die uiteenlopende verhalen, culturen en levensvisies ontstaat begrip en inzicht over andere manieren van denken en handelen. Tegelijk zijn we geen praatclubje. We werken keihard, in de professionele omgeving van een succesvol koeltechnisch bedrijf waar we zacht zijn op de man, maar hoge eisen stellen aan de techneut.

Veel van onze medewerkers zijn in de ogen van Wilders ‘de ander’. En door die mensen zo neer te zetten, als ‘zij’ die alleen maar komen profiteren van wat ‘wij’ hier hebben, ontdoet hij hen van hun menselijkheid. Terwijl onze ervaringen zo diametraal anders zijn. Onze teamleiders Sidaty, Ivan en al die anderen in hun team verrijken niet alleen ons bedrijf met hun kennis, inzet en ambitie, maar verrijken ook ons wereldbeeld met hun kleurrijke verhalen en bijzondere gebruiken.

Dat is niet altijd makkelijk en levert heus weleens wrijving of misverstanden op. Maar de voordelen zijn zoveel groter dan de nadelen, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Bovendien zorgen vergrijzing en de focus op hoger onderwijs ervoor dat er te weinig Nederlandse handjes zijn om al het technische werk te doen. Terwijl er veel ‘anderen’ zijn die ervan dromen dat werk te doen, zodat zij een inkomen voor zichzelf genereren en zinvol, zelfstandig en in vrijheid kunnen leven.

De verschillen zijn echt kleiner dan Wilders ons wil doen geloven. Onderaan de streep droomt ‘die ander’ exact dezelfde dromen als u en ik.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Lees meer over