Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

De innovatieve luchtbehandelingskast van Stulz is uitgerust met twee geïntegreerde warmtepompen. Dit vereenvoudigt de installatietijd aanzienlijk. En dat is best handig in een tijd waar we handjes tekort hebben en installaties steeds complexer worden.

Eric Veltman is accountmanager Precision Cooling bij STULZ. Hij ziet de markt de laatste jaren langzaam veranderen. “Er is meer krapte op de markt. Als gevolg hiervan zie je dat installateurs anders zijn gaan denken. Ze proberen om producten zo compleet mogelijk - het liefst samengebouwd - aan te schaffen. Dit maakt dat ze minder tijd nodig hebben om een project te realiseren.”

Eén aanspreekpunt

De ‘plug-and-play’-oplossing ClimaPac Compact van STULZ vindt dan ook steeds meer zijn weg naar de installateur, ziet Veltman. Het product bestaat uit een luchtbehandelingskast met frame wat wordt gekoppeld aan meerdere warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Het is eigenlijk best logisch dat de installateur voor plug and play kiest, vertelt Veltman. “Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp, dan heb je te maken met het Bouwbesluit. Dat stelt specifieke eisen aan bijvoorbeeld luchtkwaliteit en luchtverversing. Daarnaast heb je je te houden aan energieprestatienormen. Het binnenklimaat moet comfortabel en gezond zijn voor de gebruikers. En al helemaal waar veel mensen samenkomen zoals bij kantoren, sporthallen, zorgcentra en scholen.”

Complexe techniek

Naast de specifieke eisen zie je dat luchtbehandelings- en warmtepompsystemen technisch steeds ingewikkelder worden. “Met de integratie van geavanceerde regelsystemen, energiezuinige componenten en complexe warmteterugwin-technieken worden installatie en onderhoud er niet eenvoudiger op.”

Het is niet voor niets dat vrijwel alle fabrikanten van luchtbehandelings- en warmtepompsystemen tegenwoordig eigen opleidings- en trainingsfaciliteiten hebben om installateurs op te leiden en bij te scholen voor dit soort systemen. De technologische vooruitgang vraagt van de installateur steeds meer kennis en vaardigheden voor optimale prestaties van de installaties waarmee hij werkt.

“Als je als HVAC-installateur regelmatig aanvragen voor luchtbehandelingskasten met warmtepompen op je bord krijgt, dan heb je een uitdaging”, ziet Veltman “Overweeg je als W-installateur om ervoor het eerst mee aan de slag te gaan, dan is het misschien zelfs een reden om er niet aan te beginnen. Dat is zonde, want er liggen prachtige kansen als je kijkt naar de enorme marktvraag.”

Gemak dient de mens

Het is dan ook niet gek dat installateurs een eenvoudig goedwerkend product willen, zegt Veltman. “Het gebeurt nog steeds dat er ergens een luchtbehandelingskast los wordt gekocht en dat bij een andere leverancier de warmtepompen worden aangeschaft. Het is dan tamelijk complex om de interface en de regeling goed met elkaar te laten communiceren. Je hebt in zo’n geval meerdere partijen nodig voor het realiseren van je project. Met de ClimaPac Compact is er maar één aanspreekpunt.”

Met de ClimaPac Compact-serie kun je koelen, verwarmen en ventileren. De prefabunit is volledig afgemonteerd, geconfigureerd en afgesteld op druk en debiet. Er kan gekozen worden uit twaalf standaard uitvoeringen afmetingen. Deze standaard Plug-and-Play LBK’s hebben een luchtdebietbereik van 600 m3/h tot en met 12.000 m3/h.

Kleine installateur

Een nieuwe tendens is dat steeds meer kleinere installateurs STULZ weten te vinden voor de ClimaPac Compact. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp en je gebruikt geen natuurlijke koudemiddelen, dan heb je als installateur een F-gassen diploma nodig. Voor je bedrijf zelf (BRL-100 certificaat), maar ook voor de monteurs die met de F-gassen werken (BRL-200 certificaat). Dat kost geld en tijd en er is regelmatig bijscholing nodig, want de technologie en de regelgeving ontwikkelen zich voortdurend.

Veltman: “De wat kleinere installateur heeft vaak geen STEK-mensen rondlopen. Dan is het natuurlijk ideaal dat het F-gassen-gedeelte al opgelost is. Bovendien Kun je het project door deze prefab-oplossing snel en efficiënt uitvoeren.”

Aansluiten

Het aansluiten is voor een installateur relatief simpel, zegt Veltman. “De unit is stekkerklaar. De montage is eenvoudig en de installatiemonteur heeft er geen omkijken naar. In onze werkplaats bouwen we gemiddeld zo’n vier dagen aan een prefab-unit. De installateur heeft op locatie een paar voedingskabels nodig, hij moet de kanaalwerken aansluiten en dan is het al operationeel. Als alles mee zit, is de installateur in een paar uurtjes klaar.”

Extra service

De service van STULZ gaat overigens verder dan het leveren van de ClimaPac Compact alleen. “Met enige regelmaat geeft STULZ bij projecten ook advies over het kanaalwerk. Daar wordt de expertise van de toeleveranciers voor ingeschakeld. Veltman tot slot: “In deze markt met een handjestekort en een steeds complexere wordende installaties willen we de installateurs graag bijstaan waar we kunnen. Ze hebben al genoeg aan hun hoofd toch?”

Meer informatie over de installatie van de luchtbehandelingskast met warmtepomp: https://www.Stulz-benelux.com/nl/producten/detail/climapac-compact.

Tips voor verwarmen met airco: zorg voor voldoende vermogen

Tips voor verwarmen met airco: zorg voor voldoende vermogen

Koeltechnische installatiebedrijven verzuimen vaak om de warmtepomp-functie van een airco uit te leggen. Door met een goed gedimensioneerde split- of...

Verticale variant van de Esensa PX Flex.

'Flexibele' wtw-unit kent zowel horizontale als verticale variant

Swegon heeft de Esensa PX Flex geïntroduceerd, een nieuwe serie wtw-units die zowel in een horizontale (platte) als verticale (staande) variant...

Lennox introduceert nieuwe serie rooftopunits op R32

Lennox introduceert nieuwe serie rooftopunits op R32

Tijdens vakbeurs Mostra Convegno (12 tot 15 maart in Milaan) heeft Lennox zijn nieuwe generatie luchtgekoelde rooftopunits gepresenteerd. Volgens de...

Wim Stouthart in de entree van het bedrijf dat hij 25 jaar geleden begon. De pinguïn naast hem is ook te vinden in het logo van het bedrijf. Net als klimaatinstallaties - de specialiteit van het bedrijf - is het dier goed in warmte opnemen en afgeven.

Interview: Wim Stouthart van Stonecold, ondernemer in klimaattechniek

25 jaar geleden begon Wim Stouthart (66) in Woerden een bedrijf in de klimaattechniek. Het bedrijf Stonecold Klimaattechniek is inmiddels door zijn...

Stulz en Asperitas werken samen aan datacenterconcept met dompelkoeling

Stulz en Asperitas werken samen aan datacenterconcept met...

Stulz Modular, een dochteronderneming van Stulz, is een samenwerking gestart met het Nederlandse Asperitas, dat gespecialiseerd is in...

Plug & play CO₂-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming

Plug & play CO₂-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming

De installatietijd van één dag is een belangrijke troef van de nieuwe plug & play CO₂-warmtepomp HeatQuantum die Advansor onlangs heeft...

Danfoss introduceert nieuw besturingsplatform voor HVAC-toepassingen

Danfoss introduceert nieuw besturingsplatform voor HVAC-toepassingen

Danfoss heeft Alsmart Universele Controller aangekondigd, een nieuw besturingsplatform voor HVAC-toepassingen. Middels Alsmart kunnen...

HVAC-dienstverlener AQ Group kan doorgroeien dankzij investeerder

HVAC-dienstverlener AQ Group kan doorgroeien dankzij investeerder

Het Nederlandse AQ Group ondersteunt installateurs bij het optimaliseren en verduurzamen van grote HVAC- en drinkwaterinstallaties. Om door te kunnen...