Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

De innovatieve luchtbehandelingskast van Stulz is uitgerust met twee geïntegreerde warmtepompen. Dit vereenvoudigt de installatietijd aanzienlijk. En dat is best handig in een tijd waar we handjes tekort hebben en installaties steeds complexer worden.

Eric Veltman is accountmanager Precision Cooling bij STULZ. Hij ziet de markt de laatste jaren langzaam veranderen. “Er is meer krapte op de markt. Als gevolg hiervan zie je dat installateurs anders zijn gaan denken. Ze proberen om producten zo compleet mogelijk - het liefst samengebouwd - aan te schaffen. Dit maakt dat ze minder tijd nodig hebben om een project te realiseren.”

Eén aanspreekpunt

De ‘plug-and-play’-oplossing ClimaPac Compact van STULZ vindt dan ook steeds meer zijn weg naar de installateur, ziet Veltman. Het product bestaat uit een luchtbehandelingskast met frame wat wordt gekoppeld aan meerdere warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Het is eigenlijk best logisch dat de installateur voor plug and play kiest, vertelt Veltman. “Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp, dan heb je te maken met het Bouwbesluit. Dat stelt specifieke eisen aan bijvoorbeeld luchtkwaliteit en luchtverversing. Daarnaast heb je je te houden aan energieprestatienormen. Het binnenklimaat moet comfortabel en gezond zijn voor de gebruikers. En al helemaal waar veel mensen samenkomen zoals bij kantoren, sporthallen, zorgcentra en scholen.”

Complexe techniek

Naast de specifieke eisen zie je dat luchtbehandelings- en warmtepompsystemen technisch steeds ingewikkelder worden. “Met de integratie van geavanceerde regelsystemen, energiezuinige componenten en complexe warmteterugwin-technieken worden installatie en onderhoud er niet eenvoudiger op.”

Het is niet voor niets dat vrijwel alle fabrikanten van luchtbehandelings- en warmtepompsystemen tegenwoordig eigen opleidings- en trainingsfaciliteiten hebben om installateurs op te leiden en bij te scholen voor dit soort systemen. De technologische vooruitgang vraagt van de installateur steeds meer kennis en vaardigheden voor optimale prestaties van de installaties waarmee hij werkt.

“Als je als HVAC-installateur regelmatig aanvragen voor luchtbehandelingskasten met warmtepompen op je bord krijgt, dan heb je een uitdaging”, ziet Veltman “Overweeg je als W-installateur om ervoor het eerst mee aan de slag te gaan, dan is het misschien zelfs een reden om er niet aan te beginnen. Dat is zonde, want er liggen prachtige kansen als je kijkt naar de enorme marktvraag.”

Gemak dient de mens

Het is dan ook niet gek dat installateurs een eenvoudig goedwerkend product willen, zegt Veltman. “Het gebeurt nog steeds dat er ergens een luchtbehandelingskast los wordt gekocht en dat bij een andere leverancier de warmtepompen worden aangeschaft. Het is dan tamelijk complex om de interface en de regeling goed met elkaar te laten communiceren. Je hebt in zo’n geval meerdere partijen nodig voor het realiseren van je project. Met de ClimaPac Compact is er maar één aanspreekpunt.”

Met de ClimaPac Compact-serie kun je koelen, verwarmen en ventileren. De prefabunit is volledig afgemonteerd, geconfigureerd en afgesteld op druk en debiet. Er kan gekozen worden uit twaalf standaard uitvoeringen afmetingen. Deze standaard Plug-and-Play LBK’s hebben een luchtdebietbereik van 600 m3/h tot en met 12.000 m3/h.

Kleine installateur

Een nieuwe tendens is dat steeds meer kleinere installateurs STULZ weten te vinden voor de ClimaPac Compact. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp en je gebruikt geen natuurlijke koudemiddelen, dan heb je als installateur een F-gassen diploma nodig. Voor je bedrijf zelf (BRL-100 certificaat), maar ook voor de monteurs die met de F-gassen werken (BRL-200 certificaat). Dat kost geld en tijd en er is regelmatig bijscholing nodig, want de technologie en de regelgeving ontwikkelen zich voortdurend.

Veltman: “De wat kleinere installateur heeft vaak geen STEK-mensen rondlopen. Dan is het natuurlijk ideaal dat het F-gassen-gedeelte al opgelost is. Bovendien Kun je het project door deze prefab-oplossing snel en efficiënt uitvoeren.”

Aansluiten

Het aansluiten is voor een installateur relatief simpel, zegt Veltman. “De unit is stekkerklaar. De montage is eenvoudig en de installatiemonteur heeft er geen omkijken naar. In onze werkplaats bouwen we gemiddeld zo’n vier dagen aan een prefab-unit. De installateur heeft op locatie een paar voedingskabels nodig, hij moet de kanaalwerken aansluiten en dan is het al operationeel. Als alles mee zit, is de installateur in een paar uurtjes klaar.”

Extra service

De service van STULZ gaat overigens verder dan het leveren van de ClimaPac Compact alleen. “Met enige regelmaat geeft STULZ bij projecten ook advies over het kanaalwerk. Daar wordt de expertise van de toeleveranciers voor ingeschakeld. Veltman tot slot: “In deze markt met een handjestekort en een steeds complexere wordende installaties willen we de installateurs graag bijstaan waar we kunnen. Ze hebben al genoeg aan hun hoofd toch?”

Meer informatie over de installatie van de luchtbehandelingskast met warmtepomp: https://www.Stulz-benelux.com/nl/producten/detail/climapac-compact.

Thermofysische eigenschappen van commerciële PCM's voor airconditioning

Thermofysische eigenschappen van commerciële PCM's voor...

Een Italiaans onderzoeksteam heeft vijf commerciële faseveranderingsmaterialen (PCM's) voor toepassing in airconditioning bestudeerd. In...

voor online en print campagnes

Brancheplan Verpakkingen levert resultaten op

Twee jaar geleden gingen Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechniek (FEDET) met een aantal deelnemers vanuit de keten van start met het...

foto: BAM

Schiphol verduurzaamt pier met warmtepomp

Schiphol en BAM zijn gestart met de grootschalige vervanging van de klimaatsystemen op pier E. In plaats van verwarming met gasketels, komt er een...

Horos is nieuwe distributeur hydronics- en rooftopproducten Panasonic

Horos is nieuwe distributeur hydronics- en rooftopproducten Panasonic

Panasonic heeft Horos Klimaattechniek aangesteld als nieuwe distributeur van de hydronics- en rooftopproductreeksen voor de utiliteit en industrie in...

Digitale werknemersassistentie in de 'smart factory' van Wilo in Dortmund
(Afbeelding: Wilo SE).

Pompenfabrikant Wilo wint 'slimme productie'-award voor...

Wilo Group heeft de Microsoft Intelligent Manufacturing Award 2024 (MIMA) ontvangen. De fabrikant van pompen en pompsystemen kreeg de award vanwege...

Productie van buizen bij Henco.

Henco start productie van voorgeïsoleerde HVAC-buizen

De Belgische fabrikant Henco, die onder andere buizen en fittingen voor HVAC-installaties levert, start met de productie van voorgeïsoleerde buizen....

Carrier zet nieuwe serie HFO-machines voor datacenterkoeling in de markt

Carrier zet nieuwe serie HFO-machines voor datacenterkoeling in de...

Carrier heeft met de AquaForce 30XF een nieuwe serie koelmachines voor datacenters geïntroduceerd. De luchtgekoelde HFO-schroefkoelmachines zijn...

PvE Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg moet leefomgeving cliënten verbeteren

PvE Gezond Binnenklimaat Langdurige Zorg moet leefomgeving cliënten...

Een Programma van Eisen (PvE) Gezond Binnenklimaat was er al voor scholen, kantoren en woningen. Nu is er ook een voor de langdurige zorg. De...