Optimalisatie van de thermische prestatie van vrije koeling met behulp van een verbeterd thermisch opslagsysteem voor latente warmte - deel 1

Systemen met vrije koeling gebruiken fase-overgangsmaterialen (phase change materials u2013 PCMu2019s) om de nachtelijke koude van de buitenlucht op te slaan en het overdag weer af te geven aan het binnenmilieu wanneer de behoefte aan koeling toeneemt. Dit artikel presenteert een numeriek onderzoek naar de verbetering van de prestaties van een systeem met vrije koeling met behulp van thermische opslag van latente warmte (latent heat thermal storage u2013 LHTS) dat gebruik maakt van meerdere PCMu2019s. Het PCM-opslagsysteem bestaat uit een aantal vlakke platen PCM, gerangschikt in lagen met daartussen een doorgang voor het warmteoverdrachtsmedium (heat transfer fluid u2013 HTF). Het maakt gebruik van de effectieve warmteaccumulerende eigenschappen van PCM tijdens smelten en stollen. De energieopslageffciu00ebntie (als nieuwe prestatieparameter voor LHTS-systemen) en de prestatiecou00ebfficiu00ebnt (coefficient of performance u2013 COP) van het systeem worden berekend. Deze twee prestatie-indicatoren worden gebruikt om het systeem te optimaliseren. De toepassing van beide methoden voor optimalisatiedoeleinden wordt besproken met als resultaat, dat de prestatiecou00ebfficiu00ebnt op basis van COP-bepaling voorkeur verdient.

Dit artikel lezen?

Maak een account aan en krijg gratis toegang tot achtergrondartikelen en het laatste nieuws over ontwikkelingen in de koude- en klimaattechniek.