
Ammoniak-chillers/warmtepompen speciaal voor de gebouwde omgeving
In een presentatie op Het Koudemiddelen Congres op 20 juni breekt Michel Berger van ECR-Nederland een lans voor het koudemiddel ammoniak. Daarbij gaat hij in op een speciale nieuwe chiller-lijn.
De nieuwe chillers zijn ontwikkeld voor industriële koeling en klimaattoepassingen in gebouwen. Volgens Berger, die de chillers heeft ontwikkeld, zijn ze probleemloos in woonomgevingen en kantoren te gebruiken. “Dat komt mede door de toepassing van semihermetische NH₃-compressoren, waardoor de kans op lekkage wordt geminimaliseerd. De angst voor lekkages staat het gebruik van ammoniak nog weleens in de weg. Die angst willen wij met onze chillers wegnemen.”
‘Onterecht toegedichte gevaarlijke eigenschappen’
Dat ammoniak voor eindgebruikers een goede keuze is, komt volgens Berger doordat het zeer goede thermodynamische eigenschappen heeft en het meest milieuvriendelijke koudemiddel is, met als enige een ODP én GWP gelijk aan 0. “Door de vaak ten onrechte toegedichte gevaarlijke eigenschappen is echter een gereserveerde houding tegenover de inzet van ammoniak ontstaan.”
Toepassingen in de praktijk
Een aantal ammoniak-warmtepompen/chillers uit ‘de keuken van Berger’ draait al in de praktijk, zoals in het Strijp-T bedrijventerrein in Eindhoven. De chiller/warmtepomp voorziet hier het Strijp TQ-gebouw van zowel verwarming als koeling. Boven de machinekamer (ondergebracht in de kelders van het gebouw) is een locatie van hogeschool Fontys Eindhoven gehuisvest, waar honderden studenten dagelijks profijt hebben van de optimale verwarming en koeling. Berger: “De chiller draait hier naar alle tevredenheid, met een zeer hoog rendement.”
Meer weten over de toepassing van ammoniak in de gebouwde omgeving? Michel Berger geeft er een presentatie over op Het Koudemiddelen Congres, dat aanstaande donderdag, 20 juni, plaatsvindt in Ede. Tijdens het congres worden ook tal van andere onderwerpen besproken; zo gaan experts onder andere in op de toepassing van natuurlijke koudemiddelen in industriële warmtepompen, de status van de F-gassenverordening, en de toepasbaarheid van licht ontvlambare koudemiddelen.Het volledige programma is te vinden op de congreswebsite. Hier kunt u zich ook inschrijven voor het congres.