
Bedrijf doneert cryogene zuurstoftanks voor beademing Britse coronapatiënten
Johnson Matthey, een wereldwijd actieve leverancier en engineer van technische installaties, heeft enkele cryogene opslagtanks voor vloeibaar zuurstof beschikbaar gesteld aan Britse ziekenhuizen.
JM (Johnson Matthey) plaatste onlangs twee cryogene opslagtanks op de locatie van een nieuw onderzoeks- en technologiecentrum in het Britse Milton Park. Dit park moet eind dit jaar worden geopend, en vervolgens zouden de tanks worden gebruikt voor de opslag van vloeibaar stikstof en argon, twee stoffen die worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe materialen voor energie-opslag.
Beademing van corona-patiënten
Air Liquide – leverancier van onder andere zuurstof – klopte onlangs aan bij JM, naar aanleiding van gesprekken met de Britse gezondheidsdienst NHS (National Health Service). De NHS vroeg Air Liquide of het een gegarandeerde hoeveelheid zuurstof kan leveren voor de beademing van coronapatiënten in een aantal ziekenhuizen. Op deze locaties wordt vloeibare zuurstof in tanks opgeslagen bij een temperatuur van om en nabij de -183 °C. Bij vraag naar zuurstof wordt de vloeistof verdampt, zodat de stof gasvormig in cilinders kan worden gepompt om er patiënten mee te beademen.
Twee tanks van 3.000 liter
Air Liquide vroeg aan JM of het extra opslagcapaciteit kan leveren, zodat met het oog op de huidige gezondheidscrisis gegarandeerd voldoende zuurstof op voorraad blijft. Hierop besloot JM de twee cryogeen gekoelde tanks – elk goed voor 3.000 liter vloeibare zuurstof – aan de NHS te doneren. Daarnaast heeft het bedrijf de installatie van een zuurstofopslagsysteem bij een eigen fabriek uitgesteld en ook nog een andere tank gereserveerd om de NHS eventueel in nog meer opslagruimte te voorzien.
Voldoende capaciteit in grotere opslagtanks
“Toen we het verzoek kregen, hebben we daar direct gevolg aan gegeven”, aldus Andru O’Farill van Johnson Matthey. “We zijn blij dat we de NHS op kleine schaal kunnen helpen met deze tanks. De tanks zijn nog niet in gebruik geweest, dus het is heel eenvoudig om ze aan de installatie van een ziekenhuis te koppelen.” Inmiddels zijn de tanks en bijbehorende verdampers via Air Liquide aan de NHS geleverd. Ze zijn nog niet direct in gebruik genomen. De ziekenhuizen beschikken op dit moment nog over voldoende opslag; de nieuwe tanks worden ingezet als de huidige noodsituatie aanhoudt of verergert.
Gerelateerde artikelen over corona
- Experts over installatietechnische maatregelen om coronabesmetting tegen te gaan
- Crisis? Verzameling nieuwe kansen!
- REHVA: bevochtiging is GEEN oplossing om verspreiding corona tegen te gaan
- Amerikaanse HVAC&R-bedrijven krijgen status ‘essentieel’ tijdens coronacrisis
- Corona-update: Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor bouw- en technieksector
- Warmtewiel hoeft niet uitgeschakeld te worden
- Corona: voorzorgsmaatregelen ventilatie en luchtbehandeling tegen mogelijke verspreiding
- Coronavirus: adviezen en gevolgen voor de installatiebranche
- Corona update: ‘niet naar binnen bij hoestende klant’
- Corona update: werk in koel- en klimaattechniek gaat nog grotendeels door
- Leeg gebouw vanwege corona is uitgelezen kans voor onderhoud luchtbehandelingssysteem
- Maatregelen voor ondernemers in het corona noodpakket van het kabinet
- Hoe beperk je verspreiding corona via klimaatsystemen