
Europese Commissie publiceert voorstel aanscherping F-gassenverordening
Afgelopen week heeft de Europese Commissie twee nieuwe verordeningen voorgesteld. Een ervan betreft de aanscherping van de F-gassen-verordening, de andere strengere regulering van ozonafbrekende stoffen.
Tekst: Bas Roestenberg
In de EU zijn F-gassen momenteel goed voor 2,5 procent van de totale broeikasgasemissies. Met het aangescherpte voorstel voor F-gassen wil de Europese Commissie dat in 2030 het equivalent van 40 miljoen ton CO₂-emissies wordt bespaard, bovenop de reductie waar de huidige F-gassenwetgeving al voor moet zorgen. Het F-gassenvoorstel van de Commissie is onderverdeeld in verschillende onderwerpen:
Hogere ambities
Volgens het voorstel moet het huidige HFK-quotasysteem worden aangescherpt, zodat de potentiële klimaatimpact van nieuwe HFK’s in de EU tussen 2015 en 2050 met 98 procent wordt verminderd. Er moeten ook nieuwe beperkingen (bans) komen, zodat in nieuwe apparatuur alleen nog F-gassen mogen worden gebruikt als er geen geschikte alternatieven zijn.
Als voorbeeld noemt de Commissie zwavelhexafluoride (SF₆), een superbroeikasgas met een GWP van ongeveer 23.000. SF₆ wordt vooral gebruikt in elektrische schakelapparatuur en zou in 2031 niet meer in nieuwe apparaten mogen worden gebruikt. Concrete koudemiddel-bans worden niet genoemd, maar als de plannen van de commissie worden omgezet in regelgeving, leidt dat op termijn (vanaf 2025 c.q. 2027) bijvoorbeeld tot een verbod op de toepassing van R410A en R32 in splitwarmtepompen.
Verbeterde handhaving en uitvoering
Een ander onderdeel van het voorstel van de Commissie is dat het voor douane- en toezichtautoriteiten gemakkelijker moet worden om de in- en uitvoer van F-gassen te controleren en de handel in illegale koudemiddelen en apparatuur aan te pakken. Daarnaast moeten er volgens de Commissie strengere straffen komen, en daarbij moet meer worden gestandaardiseerd.
Quota en certificering
In het voorstel is ook het een en ander opgenomen over strengere koudemiddelregistratie. Aangescherpte regels hierover moeten er – in de woorden van de Commissie – voor zorgen dat quota alleen nog kunnen worden uitgegeven aan ‘echte gashandelaren’. Daarnaast moet er een vaste quotaprijs komen. Het aantal Europese technici dat gekwalificeerd is om met klimaatvriendelijke apparatuur om te gaan, zou moeten groeien door het uitbreiden van certificerings- en opleidingsprogramma’s.
Uitgebreidere monitoring
Volgens de Commissie moet naast dit alles een breder scala aan stoffen en activiteiten worden gemonitord, en moeten de procedures voor het rapporteren en verifiëren van data worden verbeterd. Tot slot staat in het voorstel dat het Protocol van Montreal beter moet worden nageleefd. Hiertoe zouden bepaalde – niet nader benoemde – vrijstellingen rond F-gassen moeten worden afgeschaft, zodat de HFK-uitfasering volledig in overeenstemming met het Protocol van Montreal wordt gebracht.
Klimaatneutraal Europa
Als de voorstellen van de Commissie uiteindelijk worden aangenomen door de Raad van Ministers en het Europees Parlement (een proces dat naar verwachting anderhalf jaar duurt), zijn ze volgens de opstellers ervan ‘een belangrijke stap in het beperken van de mondiale temperatuurstijging in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs’. Volgens de Commissie zal het F-gassenvoorstel bijdragen aan de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minste 55% terug te dringen en Europa in 2050 klimaatneutraal te maken.
Nieuwe ODS-verordening
Naast voorstellen voor het aanscherpen van F-gassenregelgeving, heeft de Commissie een nieuwe verordening voorgesteld om ozonafbrekende stoffen (ODS) verder uit te faseren. Daarvoor zouden nieuwe maatregelen – bijvoorbeeld de plicht tot terugwinning – moeten worden ingevoerd voor producten waarbij ODS in het verleden legaal zijn toegepast. Door hier nieuwe regelgeving op los te laten, wil de Commissie tegen 2050 de potentiële emissie van 180 miljoen ton CO₂-equivalent en 32.000 ton R11-equivalent (aan ODS) voorkomen.
Betere handhaving en monitoring
Net als in het voorstel voor strengere F-gassenregulering geeft de Commissie met betrekking tot ODS aan dat er betere handhaving en monitoring nodig is om illegale activiteiten te bestrijden. Daarbij zouden meer stoffen en activiteiten onder de rapportageplicht moeten vallen, om beter inzicht te krijgen in de resterende handel in ODS, hun emissies en eventuele toekomstige risico’s.
Begin met het aanpakken van niet gecertificeerde bedrijven .En de uitstoot via de garage bedrijven die zonder beperkingen gewoon vullen .
Misschien moeten de defensie apparaten met R22 en de splitten verkoop door en aan niet gecertificeerde bedrijven ook eens behoorlijk aangepakt worden (warmteservice, internetwinkels enz)
Waarom alleen in Europa?