
UNEP: risico HFO-afbraakproduct TFA is verwaarloosbaar klein
In een recente publicatie meldt het UNEP Onzone Secretariat dat TFA-emissie, als gevolg van het voortgezet gebruik van HCFK’s, HFK’s en vervangende producten zoals HFO’s, een te verwaarlozen risico vormt voor waterorganismen en mensen. Dit staat haaks op de stelling van Prof. Dr. Ing. habil M. Kauffeld uit Duitsland.
Kauffeld verkondigde zijn mening in de publicatie ‘Availability of low GWP alternatives of HFCs. Feasibility of an early phase-out of HFCs by 2020’, uitgegeven in 2012 door het Environmental Investigation Agency in Washington. Hij stelt daarin dat HFO’s weliswaar geen gevaar opleveren voor de opwarming van de aarde, maar wel schadelijk kunnen zijn voor het waterleven en planten. Die stelling wordt tegengesproken door de publicatie van UNEP, die op 12 oktober 2015 werd uitgegeven.
Afbraakproduct TFA
Het United Nations Environmental Program (UNEP) is de VN-organisatie die het milieubeleid wereldwijd coördineert. De organisatie ontwikkelt en stimuleert milieubeleid door milieuvraagstukken aan de orde te stellen. De publicatie van deze organisatie over TFA geeft een overzicht van de belangrijkste informatie met betrekking tot deze stof, gebaseerd op recente rapporten van de Environmental Effects Assessment Panel en het Scientific Assessment Panel van het Protocol van Montreal.
Natuurlijk bestandmiddel
In de publicatie valt te lezen dat TFA een natuurlijk bestanddeel is in rivieren, meren en andere oppervlaktewateren. Er blijven onzekerheden over de invloed van niet-natuurlijke bronnen, maar gebaseerd op schattingen tot 2040 zullen de verhogingen naar verwachting relatief laag blijven. Daarom wordt verwacht dat ze geen ernstig risico vormen voor de volksgezondheid of schadelijk zijn voor het milieu. De verwachte toename van TFA-emissie naar zoutmeren en -vlaktes, door land ingesloten meren en de oceanen als gevolg van het voortgezet gebruik van HCFK’s, HFK’s en vervangende producten zoals HFO’s worden vooralsnog beoordeeld als een te verwaarlozen risico voor waterorganismen en mensen.
>> Lees hier de originele Engelstalige tekst van de UNEP publicatie. De Nederlandse vertaling vindt u hier.