
Volkswagen kiest CO2 als koudemiddel in auto-airco’s
Volkswagen voorziet de elektrisch aangedreven auto’s in de ID-serie van airconditioningsystemen met CO₂ als koudemiddel. Hiermee sluit Volkswagen zich aan bij Daimler, een uitgesproken voorstander van het natuurlijke koudemiddel.
De ID-serie die Volkswagen ontwikkelt, komt eind volgend jaar op de markt. Door bij deze auto’s te kiezen voor CO₂ als aircokoudemiddel sluit Volkswagen AG (dat behalve Volkswagens onder andere Audi’s, Seats, Škoda’s en Porsche’s maakt) aan bij een andere Duitse autogrootmacht, Daimler. Daimler kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws omdat het zo’n beetje als enige grote autofabrikant zijn airconditioningsystemen niet met de HFO R1234yf wenst te vullen. De reden daarvoor is het licht-ontvlambare karakter van dit middel, dat volgens Daimler tot onaanvaardbare risico’s zou leiden.
R134a in de ban
De stap van Volkswagen is het nieuwste wapenfeit in de ‘koudemiddel-richtingenstrijd’ die in de automobielsector woedt. Als gevolg van de Europese MAC-richtlijn mogen sinds 2011 geen R134a-airco’s meer worden toegepast in nieuwe automodellen, en is het koudemiddel sinds 2017 ook in de ban voor nieuwe auto’s van bestaande modellen. De reden hiervoor is dat R134a een GWP van boven de 150 heeft, wat de grenswaarde in de MAC-richtlijn is. Tot voor kort was er eigenlijk maar één geschikt alternatief beschikbaar: R1234yf, een HFO met een GWP van 4. Het natuurlijke middel CO₂ beschikt weliswaar over goede thermodynamische eigenschappen, maar werkt bij een druk van meer dan 100 bar – wat ongeveer 10 keer zo hoog is als de werkdruk in traditionele auto-aircosystemen. Dat betekent dat andere, duurdere componenten en leidingen moeten worden toegepast, waaronder een compacte CO₂-compressor..
Het beleid van Daimler
De afgelopen jaren kwam CO₂ steeds meer in zicht als ’tweede alternatief’ voor R134a. In de aanloop naar een R134a-verbod gaf Volkswagen AG in 2015 al aan dat het CO₂-airco’s ging inbouwen in enkele van zijn duurste modellen (met name de Audi A8 en Volkswagen Phateon). Tot voor kort bleef het daar echter bij; de meer betaalbare automodellen kregen alsnog een HFO-airco. Daimler was wat meer uitgesproken in zijn koudemiddelkeuze. Deze fabrikant is altijd stellig geweest over zijn wens om geen R1234yf toe te passen, en hij zette een programma op voor de ontwikkeling van CO₂-airco’s. Om ondertussen wel aan de wet te blijven voldoen, bouwt het bedrijf bij bepaalde nieuwe automodellen overigens alsnog R1234yf-airco’s in, samen met extra veiligheidsmaatregelen om mogelijke risico’s op brand te verkleinen. Desalniettemin dwong de Duitse overheid Mercedes begin vorig jaar 134.000 nieuwe auto’s terug naar de garage te halen, omdat ze in strijd met de wet nog altijd waren voorzien van een R134a-airco.
Onbesliste richtingenstrijd
Inmiddels lijkt de ontwikkeling van een CO₂-aircosysteem op stoom te komen. Sinds vorig jaar levert het Japanse Sanden speciale, compacte CO₂-compressoren aan Daimler, voor toepassing in zijn aircosystemen. Daarmee is de richtingenstrijd tussen het CO₂- en R1234yf-kamp nog lang niet beslist. Opmerkelijk in dat kader is dat het Verband der Automobilindustrie – de invloedrijde Duitse vereniging van autofabrikanten – jaren geleden een persbericht publiceerde waarin CO₂ als het nieuwe koudemiddel voor auto-airco’s werd aangeprezen, maar daar inmiddels veel voorzichtiger in is geworden. In een artikel op de Duitse website Klimareporter gaf een woordvoerder onlangs aan dat de ‘veiligheidsproblemen’ van R1234yf weliswaar zijn opgelost, maar dat CO₂ ‘ook nog steeds een optie is’. Het lijkt er daarmee op dat de vereniging geen partij wil kiezen, gezien de verdeelde opvattingen bij haar achterban.
Bron: R744.com
> Leestip: Bij een vergelijkend onderzoek bleek vorig jaar dat met R1234zy in auto-airco’s een hogere COP kan worden bereikt dan met R134a