
Blij met vrouwen in de koeltechniek
Volgens Uko Reinders, hoofdredacteur van RCC K&L, is het jammer dat nog steeds zo weinig vrouwen voor de koeltechniek kiezen. Om dit te veranderen, is het belangrijk dat vrouwen op de werkvloer niet op hun vrouw-zijn, maar op hun vakmanschap worden beoordeeld.
“Deze week besteden we aandacht aan vrouwen in de koeltechniek. Ze zijn relatief met niet zo veel; het aandeel vrouwen in de installatiebranche is 11 procent. Het grootste deel daarvan werkt in de administratie, terwijl het aandeel in technische functies maar 3 procent is. De sector heeft een schreeuwend tekort aan werknemers; vrouwen zijn daarom meer dan welkom. Met de vrouwen die al in de koeltechniek werken, mag de sector daarom heel blij zijn. Een goede reden om deze week in een serie artikelen met portretten in totaal 24 vrouwen in het zonnetje te zetten.
Vrouwen zijn niet alleen welkom vanwege de druk op de arbeidsmarkt, maar ook omdat ze een positieve invloed op bedrijven hebben, zo stelt de organisatie Wij Techniek. Bedrijven met vrouwen in technische functies merken dat er een andere dynamiek ontstaat. In teams met mannen én vrouwen is de sfeer beter en is er meer sprake van creativiteit, innovatie en efficiëntie. Vrouwen in een team zorgen verder voor meer tevredenheid van medewerkers én van klanten. Gemengde teams hebben bovendien een positief effect op de bedrijfsresultaten.
Het is daarom jammer dat nog steeds weinig vrouwen voor de techniek kiezen. Jongens met goede cijfers voor exacte vakken krijgen bijvoorbeeld veel vaker het advies voor een technische vervolgopleiding dan meisjes. Dat zorgt er mede voor dat Nederland ergens onderaan bungelt in het landenoverzicht van vrouwen die werkzaam zijn in de techniek. Volgens cijfers uit 2018 heeft in Bulgarije bijvoorbeeld 30 procent van de werkzame vrouwen een baan in de techniek, in Australië 28 procent, in Canada 25 procent en in Nederland een schamele 16 procent.
Het is dus belangrijk om meisjes al op jonge leeftijd te stimuleren om voor techniek te kiezen en (later) voor de koeltechniek. Dat is niet alleen belangrijk voor de sector, maar eigenlijk voor heel Nederland. Vrouwen in de koeltechniek en warmtepompen zijn namelijk hard nodig om genoeg handjes bij elkaar te krijgen om de energietransitie tot een goed einde te brengen. Brancheorganisaties zijn al actief om daar wat aan te doen, bijvoorbeeld door Den Haag wakker te schudden en door initiatieven te ontplooien zoals Girls’ Day. Uiteindelijk moet er een cultuuromslag plaatsvinden, wat natuurlijk niet van vandaag op morgen gebeurt.
Voor bedrijven is het belangrijk om een prettige werkomgeving voor vrouwen te creëren, stelt Wij Techniek. Vrouwen moeten zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn, en er moet sprake zijn van gelijkwaardigheid. Het is belangrijk dat vrouwen op de werkvloer niet op hun vrouw-zijn, maar op hun vakmanschap worden beoordeeld. Werkgevers moeten zorgen voor sociale veiligheid en collega’s moeten respectvol met elkaar omgaan. Voor alle duidelijkheid: grappen zoals we die kennen van bijvoorbeeld Johan Derksen kun je maar beter achterwege laten.”
Uko Reinders, hoofdredacteur RCC K&L

KNVvK, NVKL, STEK, Opleidingscentrum GOº, Post HBO Koudetechniek en Binnenklimaat Nederland organiseren op 30 juni een evenement ter gelegenheid van World Refrigeration Day. Diverse sprekers gaan in op het thema ‘Cooling Matters – Koudetechniek op weg naar een duurzame toekomst’. GEA Heating & Refrigeration stelt zijn truck met innovaties ter beschikking. Deelname is gratis. Registreer u hiervoor via www.coolingmatters.nl.
Geef een antwoord