
‘Jongens tegen de meisjes: een relevant onderwerp in de koeltechniek’
Al sinds het schoolplein is het een beladen onderwerp, ‘jongens tegen de meisjes’. Het is ook een relevant onderwerp, in de maatschappij en in onze markt, stelt Anouk Dijkstra in haar column.
“Ook wij hebben weinig vrouwen in inhoudelijke of leidinggevende posities. Na mezelf ondergedompeld te hebben in publicaties over kapitaalinvesteringverdelingen tussen man en vrouw, vrouwen in de zakelijke context te hebben geobserveerd en mijn aankomende TALK in het Stedelijk Museum te hebben voorbereid, besloot ik er een column aan te wijden.
Laat ik beginnen met mijn kader. Ik ben opgegroeid met twee broers en nul zussen, en heb gestudeerd en gewerkt met bijna alleen mannen. Ik ben gek op mannenhumor en ook op het mysterie ‘de man’ (jullie komen tenslotte van Mars). Mijn realiteit is dat ik ondernemer ben, en vrouw, in een door mannen gedomineerde markt. Ik ben bedrijfskundig en heel specifiek technisch geschoold, maar vooral economisch en commercieel onderlegd. Perfect voor mijn functie, maar niet per se perfect in het beeld van de industrie. Om de controverse compleet te maken, breng ik met mijn bedrijf een innovatie op een markt die overleeft op conservatisme. (‘Conservare’: “beschermen, in ongeschonden toestand bewaren”)
Vrouwen zijn natuurlijk allang aanwezig in de zakelijke context. In meer ondersteunende en verzorgende functies is het beeld genormaliseerd. We zagen vrouwen tot voor kort minder prominent in inhoudelijke en leidende functies, en dus is dat beeld even wennen. Veel vrouwen bezitten de eigenschappen om te structureren, te organiseren en overzicht te bewaren, en zijn over het algemeen attent, dus een vorm van zorgen gaat ze relatief gemakkelijk af. Toch? Het zijn goede eigenschappen die perfect van pas komen, in een brede context.
Maar als het goed van pas komt, wat is dan het probleem, zou je denken. De schoen wringt op het moment dat het bestaansrecht wordt ontleend aan deze eigenschappen en wordt beperkt tot een dienende context. Het is vast lang niet door iedereen zo bedoeld, maar bedoeld of onbedoeld: het impliceert ongelijkwaardigheid en daarmee neigt het naar superioriteit. De definitie van superioriteit loopt uiteen van ‘geestelijke meerderheid’ tot ‘hogere rang’, ‘overwicht’, ‘het beter zijn’ en het nogal platte ‘hogere bruikbaarheid’.
Het punt is dat menselijke eigenschappen zoals eerder beschreven geweldig tot hun recht komen in zo ongeveer álle functies. Het tot op heden genormaliseerde beeld lijkt meer de belemmering van mogelijkheden te zijn, dan van de capaciteiten van het fenomeen ‘vrouw’ zelf. Ontwikkeling is onvermijdelijk, alleen al doordat hij gepaard gaat met het verstrijken van tijd. Je kunt de tijd niet vasthouden, en daarmee de status quo van dat moment ook niet.”
Anouk Dijkstra, directeur van Prevesco
‘KNVvK maakt young cool professionals bewust gelijkwaardig’
‘Waarom wordt kennis niet aan de jongere generatie overgedragen?’
‘Nederlandse stilte op internationale Dag van de Koeling’
‘Illegale koudemiddelhandel vergt hardere aanpak’.
‘Belastingvoordeel Tesla is veelvoud van subsidie voor warmtepomp’
Even voorstellen: ‘vrouw in een mannenwereld’
‘Risico van slechte online beveiliging wordt onderschat’