
Nieuwe koelinstallatie pekelfabriek gebruikt plantaardige koudedrager
Toen een Franse pekelfabriek twee jaar geleden besloot uit te breiden, werd daarbij gekozen voor een ammoniak-koelinstallatie. Voor het secondaire circuit ervan viel de keuze op een plantaardige koudedrager.
Tekst: Climalife
Het in 1927 opgerichte Les Salaisons Pyrénéennes is gespecialiseerd in het pekelen van vlees, zoals worst, ham en pancetta. Het bedrijf is gevestigd in Bordères sur l’Echez. Deze plaats ligt aan de voet van de Pyreneeën. De fabriek, met 35 werknemers en een omzet van 21 miljoen euro, is onderdeel van de coöperatie Maisadour.
Nieuwe, duurzame productielijn
In 2018 besloot men binnen de coöperatie waar de fabriek onderdeel van uitmaakt een nieuwe, duurzame productielijn voor het pekelen van vlees op te zetten. Die nieuwe, meer duurzame opzet start bij de varkenshouderij, met aandacht voor het welzijn van de dieren, het voer en de verzorging waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van antibiotica. Chemische conserveermiddelen in vleesproducten werden vervangen door natuurlijke alternatieven.
“Kwaliteit deels afhankelijk van goede koeling”
Ook de koelinstallaties werden aangepast. Het koelproces is een belangrijk element in de productie, zowel voor het bewaren van het vlees als bij het pekelproces. De restwarmte uit de installatie wordt voortaan gebruikt voor het drogen van het vlees. “De kwaliteit van onze producten is deels afhankelijk van goede koeling”, aldus Frédéric Duprat, hoofd van de productielocatie. “Daarom is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Het is ook belangrijk voor de continuïteit van onze productie. Die willen we uiteraard niet in gevaar brengen.”
Toekomstbestendig produceren
Met het oog op de nieuwe regelgeving omtrent koudemiddelen, de geplande vergroting van de productiecapaciteit in de komende jaren en de doelstelling om milieuvriendelijker en toekomstbestendig te produceren, schreef de coöperatie een aanbesteding uit voor de nieuwe koelinstallatie. De opdracht werd uiteindelijk in de wacht gesleept door het bedrijf Sarrat uit Sauveterre de Béarn. Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame oplossingen in de industriële koeling. De oplossing waarmee Sarrat de opdracht voor Les Salaisons Pyrénéennes heeft binnengesleept betreft een indirecte installatie met ammoniak als koudemiddel en de plantaardige energiedrager Greenway Neo voor de productie- en opslagapparatuur. De investeringskosten van deze installatie – 900.000 euro – kwamen overeen met wat de coöperatie ervoor had begroot.
3D-schaalmodel vereenvoudigt proces
Het ontwerpen, fabriceren en installeren van de installatie nam in totaal drie maanden in beslag. Daarbij werd gebruikgemaakt van een 3D-schaalmodel. Dat maakte de prefabricage-fase van de apparatuur bij de installateur eenvoudiger, en dat gold uiteindelijk ook voor de plaatsing op de locatie. Daarbij moest rekening worden gehouden met de krappe beschikbare ruimte. Uiteindelijk zorgde het schaalmodel ervoor dat er veel tijd in het hele proces werd bespaard.
Twee individuele koelaggregaten
De koelmachine is eenvoudig, compact en modulair ontworpen. Hij bestaat uit twee individuele koelaggregaten van het merk Tec Froid. Elk aggregaat bestaat uit een Bitzer-schroefcompressor van het type OSKA 8581-K, uitgerust met een snelheidsregelaar. Het geïnstalleerd koelvermogen bedraagt 2 x 380 kW bij werking op -11 °C. De installatie is gevuld met 2 x 49 kilogram ammoniak, en per circuit wordt 120 liter Reniso Ultracool 68-olie gebruikt.
Hergebruik teruggewonnen warmte
De condensor is uitgerust met een hogedrukvlotter, waarmee bij werking op +45 °C warm water kan worden geproduceerd.
Om energie te besparen, wordt de warmte van de koelaggregaten teruggewonnen en gebruikt voor de droogkamer van de gepekelde producten. En ook voor het drogen van de kamer na reiniging. Dat laatste is van belang met het oogpunt op hygiëne. De koelaggregaten zijn geplaatst in op maat gemaakte kasten die zijn voorzien van geluidsdichte deuren die het geluidsniveau halveren.
Warmtedrager Greenway Neo
In het secundaire circuit koos Sarrat, vanwege de milieuvoordelen, voor de warmtedrager Greenway Neo. Installateur Laurent Sarrat: “Dit is een plantaardige vloeistof, waarmee we de CO2-voetafdruk verkleinen ten opzichte van klassieke producten op basis van aardolie. Daarmee onderscheiden we ons in de markt. De vloeistof biedt een uitstekende bescherming tegen vorst, en de lage viscositeit zorgt ervoor dat de pompen minder groot hoeven te zijn en de afmetingen van de leidingen kunnen worden verkleind.”
Uitbreiding faciliteiten
De machines koelen nu een werkruimte en vijf koelcellen, en geven warmte aan vier droogovens en vijf droogkamers. Dit wordt binnenkort nog uitgebreid met drie werkruimtes, vijf koelcellen, twee droogovens en twee droogkamers.