
Revisie van de luchtbehandelingsinstallatie
in een rijksmonument
Voordat de warenhuisketen Hudson’s Bay in het voormalige pand van V&D in Haarlem trok, werd het rijksmonument grondig gerenoveerd. Een belangrijke ingreep betrof de revisie van de luchtbehandelinginstallatie.
Tekst: Bianca Luigjes (Systemair)
Voor het eerst sinds Hudson’s Bay Company in 1670 werd opgericht, vestigde het warenhuis zich vorig jaar buiten de landsgrenzen van Canada. De keten opende dertien nieuwe warenhuizen in Nederland, volledig toegespitst op de Nederlandse markt. In Haarlem opende Hudson’s Bay begin april de deuren.

De nieuwe winkelruimte van Hudson’s Bay.
Budget en ruimte
Rein Tempert, directeur van Van de Fliert Techniek, werd in december 2017 voor het eerst benaderd over deze vestiging. ”Budget en ruimte waren bepalende factoren in dit specifieke project”, vertelt hij. “We hebben daarom gekozen voor renovatie, ook van de luchtbehandelingsinstallatie uit 1978.” Op verzoek van Van de Fliert nam Systemair de situatie ter plaatse op.
Ecodesign
Elk van de in totaal acht verdiepingen van het winkelpand was voorzien van twee luchtbehandelingsunits. Systemair heeft op basis van zijn bevindingen een advies uitgebracht voor de uit te voeren renovatiewerkzaamheden. Door de veranderde Europese Ecodesign-regelgeving (EU-verordening 1253/2014) worden alle nieuw te ontwerpen en te bouwen luchtbehandelingsunits fysiek een stuk groter. Tempert: “Daar was in dit project absoluut geen ruimte voor. Renovatie bood echter een uitstekend alternatief en was ook qua investering veel minder ingrijpend. Doordat we ervoor kozen om de complete installatie te renoveren, wisten we een aanzienlijke besparing voor Hudson’s Bay te realiseren.”

Revisie van de bestaande luchtbehandelingsunits.
Renovatie van ventilatoren
“Over de samenwerking met Systemair zijn we zeer tevreden”, vervolgt Tempert. “Deze partner kan snel schakelen en dat is precies wat we nodig hebben. Alle luchtbehandelingsunits zijn door de monteurs van Systemair grondig nagelopen. De koel- en verwarmingsbatterijen zijn schoongemaakt, er zijn nieuwe filtersecties geplaatst en alle ventilatoren zijn gerenoveerd. Zo zijn onder andere de ventilatorlagers, V-snaaraandrijving en motorlagers vervangen. Zeker bij de oude slakkenhuizen is dat heel goed te doen.”
Nieuwe regeltechniek
Volgens Tempert is alleen de regeltechniek vervangen: “Er is gekozen voor recirculatie op basis van CO₂, en er is modernere regeltechniek ingebouwd. Hiermee is de bediening veel eenvoudiger geworden, kunnen we de installatie op afstand beheren en kan het klimaat op basis van CO₂-niveau per verdieping worden gestuurd. Zelfs met de hete zomer van dit jaar realiseerde de winkel met gemak de gewenste temperatuur.” Terugblikkend stelt hij dat de uitdaging bij dit werk vooral in het bouwkundige deel van de installatietechniek zat. “Ik haal er veel voldoening uit als een project met een krappe planning en uitdagende techniek op tijd en naar tevredenheid wordt opgeleverd. Dat is voor mij het resultaat van ultieme samenwerking.”
>Leestip: Eerder dit jaar stuurden zes Europese brancheverenigingen een brief naar de Europese Commissie, met een aantal aandachtspunten rond de Ecodesign-ontwikkelingen.
Vijf jaar geleden startte Van de Fliert Techniek met twee man, maar inmiddels heeft het bedrijf vijftien mensen in vaste dienst, aldus directeur Rein Tempert. “Daaromheen hebben we een flexibele schil van collegabedrijven en zzp’ers. Samen met Bouwbedrijf Van de Fliert bieden we een totaalconcept in retail(ver)bouw. Door de combinatie van bouwbedrijf en installatietechniek bieden we meerwaarde, want alle disciplines zijn in één hand.” Tempert noemt de retail ‘een aparte tak van sport’: “Ik vergelijk collega’s in de utiliteit vaak met marathonlopers. Wij zijn eerder sprinters; in de retail moet snel worden geschakeld. Een project dat in een week klaar moet zijn is geen uitzondering. Met goede voorbereiding is het echter mogelijk. Daarmee kom je niet voor verrassingen te staan en lever je ondanks de snelheid toch een kwalitatief goed product.” Van de Fliert werkt voor grote namen als de Plus- en Coop-supermarkten, McDonald’s en Hudson’s Bay, en hoeft nauwelijks aan acquisitie te doen. “Regelmatig worden we door adviseurs meegenomen om een project te beoordelen. Dat komt omdat resultaat zichzelf bewijst, denk ik.”
> Leestip: Eurovent publiceerde onlangs een gids over luchtbehandelingskasten.