
‘GWP koudemiddelen in warmtepompen voor woningen en gebouwen moet worden verlaagd’
Op 20 juni vond in Ede Het Koudemiddelen Congres plaats. Tijdens een paneldiscussie spraken deskundigen zich uit voor een GWP-verlaging van koudemiddelen voor warmtepompen in de gebouwde omgeving.
Tekst: Uko Reinders
Dagvoorzitter van het congres was Ruud van Dissel, managing director van Bitzer Benelux. Hij startte de middag door stellingen aan de zaal voor te leggen.
‘Uitfasering biedt kansen’
De eerste stelling was gelijk aan de openingsstelling bij de koudemiddelcongressen van de afgelopen twee jaar: Speelt u met uw bedrijf in op de quotaregeling van koudemiddelen? 66 procent van de zaal antwoordde ‘ja, volledig’, dit is bijna hetzelfde percentage als bij het congres van 2018. Ook de andere antwoorden (11 procent voor ‘mondjesmaat’, 13 procent voor ‘we oriënteren ons’ en 10 procent voor ‘nee (nog) niet) lagen in lijn met de antwoorden van vorig jaar. Dat gold ook voor de antwoorden op de stelling ‘De uitfasering van koudemiddelen biedt kansen voor mijn onderneming’. Daar was meer dan 90 procent het mee eens. De stelling dat het Klimaatakkoord een kans is voor de koudesector vond ook instemming bij meer dan 90 procent van de stemmers in de zaal.
Paneldiscussie over natuurlijke koudemiddelen
In een paneldiscussie tijdens het congres gingen deskundigen in op de stelling dat het echt tijd wordt voor een GWP-verlaging van koudemiddelen in warmtepompen voor woonhuizen en gebouwen. Hier bleek ruim 80 procent van de zaal het mee eens te zijn. Ook ‘het podium’ was het eens met de stelling. Zo stelde Steven Lobregt van Sparkling Projects dat alle koudemiddelen met een GWP van boven de 4 verboden zouden moeten worden. “We praten hier al 15 jaar over, we weten dat dit moet gebeuren en blijven aan multinationals uit Azië hangen die hun producten hier dumpen.” Peter Augustinus, voorzitter van de KNVvK, was het met Lobregt eens en zei enthousiast te zijn over natuurlijke koudemiddelen. Alleen Richard Dommerholt van Westfalen Gassen maakte een kanttekening. “Ik begrijp de wens, maar vraag me af of het haalbaar is. Dat geldt zeker voor de gebouwde omgeving.”
‘ISDE-subsidies gaan naar Aziatische massaproducten’
Tijdens de discussie ventileerde Lobregt zijn ongenoegen over de ISDE-regeling. Subsidies uit die regeling gaan volgens hem vooral naar Aziatische massaproducten: “Als je in Nederland een mooie duurzame installatie ontwikkelt voor een kantoor, levert het zoveel papierwerk en rompslomp op dat het ondoenlijk is om voor ISDE-subsidie in aanmerking te komen. Daarmee draait de overheid innovatie door Nederlandse bedrijven de nek om.”
Volgens Samsom is de overheid per definitie lomp en onbekwaam. “Dat hebben we met elkaar bedacht. Het alternatief is een slimme overheid, maar dat levert een regime op dat je niet wilt. Daar tegenover staat dat de overheid wel van goede wil is. Daarom helpt het om te klagen; doe dat dus met elkaar.”
‘Angst door onbekend- en onbekwaamheid’
De angst voor natuurlijke koudemiddelen in de gebouwde omgeving komt volgens Augustinus door onbekend- en onbekwaamheid. “Als alles onder controle is, is angst niet nodig.” Dommerholt wees er tijdens de discussie op dat er aanvankelijk ook angst was voor propaan in koelkasten, maar dat die angst ongegrond bleek. Lobregt zei relativerend dat je eigenlijk nooit helemaal kunt uitsluiten dat er iets mis kan gaan. “Een wereld zonder gevaar is een utopie.”
Tekort aan personeel
Een ander discussiepunt was het tekort aan installateurs en monteurs als struikelblok voor de verduurzaming. Samsom: “Ik word vrolijk van dit struikelblok. Zes jaar geleden werden er 30.000 mensen per maand werkeloos. Voor de middenklasse zou er geen werk zijn. Dat is nu, zes jaar later, helemaal omgedraaid. Er is volop perspectief voor mensen in de middenklasse die als installateur aan de slag willen. De overheid en ondernemers moeten echter wel investeren in opleiden.” Samsom had ook nog een andere boodschap voor de zaal. ”U zou kunnen overwegen om meer te betalen.” Met als waarschuwing dat andere sectoren dat ook kunnen doen, waardoor de mensen daar naartoe gaan. “Je kunt ook mensen uit het buitenland halen. De Pool komt dan niet uw baan inpikken, maar uw warmtepomp installeren. Dat is een beter verhaal.”
Het koudemiddelen Congres vond plaats in De ReeHors in Ede en trok zo’n 180 bezoekers. Dat aantal maakt duidelijk dat koudemiddelen nog steeds een belangrijk onderwerp zijn. Het congres werd georganiseerd door de KNVvK en RCC K&L.
In drie artikelen vindt u de komende dagen verslagen van de sprekers op het hoofdpodium:
• Diederik Samsom (onderhandelaar voor de gebouwde omgeving bij het Klimaatakkoord)
• Richard Dommerholt (Westfalen Gassen Nederland)
• Bahjet Abo-Sheer (Inspectie Leefomgeving & Transport)
• Steven Lobregt (Sparkling Projects).
Naast de presentaties van de hoofdsprekers waren er keuzesessies, met de volgende sprekers:
• Marco Oosdijk (Climalife), over de praktische toepasbaarheid van A2L laag-GWP koudemiddelen
• Jobèrt Peeters (Energie Consult Holland) over retrofitten van koelinstallaties
• Edwin Snabel (Uniechemie) over propaanchillers
• Harald Conrad (Westfalen Gassen Nederland) over HFK’s, HFO’s en natuurlijke koudemiddelen
• Michel Berger (ECR Nederland) over een nieuwe ammoniakchiller