
‘Waarom wordt kennis niet aan
de jongere generatie overgedragen?’
Personeelstekorten en de daling van het kennisniveau zijn gevolgen van ons eigen falen, stelt Anouk Dijkstra. In haar column vraagt ze zich af waarom kennis niet aan de jongere generatie wordt overgedragen.
“Op 26 juni 2019 wordt de eerste officiële dag voor onze industrie gevierd. Ik ben dan namelijk jarig. Geintje, want hoewel ik op die dag wel echt jarig ben, is 26 juni in 2019 uitgeroepen tot de eerste World Refrigeration Day. Het initiatief komt uit Groot-Brittannië en krijgt inmiddels steun van vele landen, instituten en zelfs de VN.
Deze datum gaat aan mij sowieso nooit onopgemerkt voorbij, maar vanaf dit jaar zal ik hem dus moeten delen. 26 juni is ook nog eens de geboortedag van niemand minder dan Lord Kelvin, oftewel William Thomson. Een van de belangrijkste natuurwetenschappers uit de 19e eeuw die werd geprezen om zijn wiskundige analyse, toegepast in de natuurkunde en thermodynamica. Hij stelde Kelvin voor, een absolute temperatuurschaal die een absoluut nulpunt heeft, en hij staat bekend om het Joule-Thomson-effect. Dat effect is vast bekend onder veel lezers van dit blad: het is een beschrijving van de temperatuurverandering van een gas of vloeistof die door een klep geforceerd wordt, zonder dat er warmte met de omgeving wordt uitgewisseld.
Een officiële dag vind ik een goed initiatief voor de bewustwording van het bestaan van de koudetechniek. Zeker met oog op het aanhoudend personeelstekort in combinatie met de aanhoudende marktgroei. Het is in lijn met wereldwijde trends, maar je zou toch zeggen dat een personeelstekort haaks staat op de wereldwijde bevolkingsgroei. De personeelstekorten en de daling van het kennisniveau zijn echter wel de gevolgen van ons eigen falen. Zo praten we al jaren over de vergrijzing, en dat is ook meteen waar het bij blijft: erover praten. Dat het moment nu echt daar is en de kennis met de pensionado’s mee de deur uit loopt, staat gelijk aan het probleem, namelijk de afname van kennis.
Wat ik mij afvraag is hoe het komt dat die kennis niet is overgedragen. Hoe kan het nu dat een bedrijf ‘dommer’ wordt achtergelaten door zowel het management als de werknemers? Komt het door gebrek aan leergierigheid van de jongere generatie, door gebrek aan visie van het management, of door koninkrijkbescherming van de uittredende generatie?
Als jonge generatie maak ik me zorgen over hoe dit kennisgat kan worden overbrugd, en als ondernemer stel ik me de volgende vraag: ‘Zal de weelde van kennis in de uittredende generatie de wet van de remmende voorsprong blijken?’. The World Refrigeration Day belicht de noodzaak en het bestaansrecht van de industrie. Mijn inziens heeft iedere generatie in een bedrijf dat ook: noodzaak én bestaansrecht.
Als afsluiting heb ik een vraag aan de oudere generatie. Wat zou je, na 40+ jaar te hebben geïnvesteerd in je eigen carrière, het liefst willen bijdragen aan andermans (startende) carrière?”
Anouk Dijkstra, directeur van Prevesco
‘Nederlandse stilte op internationale Dag van de Koeling’
‘De klant is koning(in)’
‘Gelijkheid in onze markt’.
‘Illegale koudemiddelhandel vergt hardere aanpak’.
‘Belastingvoordeel Tesla is veelvoud van subsidie voor warmtepomp’
Even voorstellen: ‘vrouw in een mannenwereld’
‘Risico van slechte online beveiliging wordt onderschat’
Column: ‘Afscheid Chris van der Lande’