
Women in Cooling: meer kansen bieden voor vrouwen in de koeltechniek
De koeltechniek is een vitale, dynamische en snel groeiende sector die wereldwijd een belangrijke bron van hoogwaardige werkgelegenheid vertegenwoordigt. Deze sector heeft echter het potentieel om nog meer bij te dragen, door het aantal vrouwen op alle niveaus en in alle soorten banen te verhogen, van CEO’s tot professoren en van ingenieurs tot service-engineers.
Tekst: Patricia Verbruggen
Een aantal internationale brancheorganisaties en de VN slaan de handen ineen met de organisatie van World Refrigeration Day (WRD, jaarlijks op 26 juni), om vrouwen meer kansen te bieden in de koeltechniek. Om dit proces te helpen versnellen, is een nieuw initiatief gelanceerd: het International Network for Women in Cooling (INWIC). Dit initiatief heeft als doel de betrokkenheid van vrouwen te bevorderen, carrièremogelijkheden te stimuleren en hun algemene deelname in de HVAC&R-sector te vergroten.
‘Bron van innovatie en vaardigheden’
INWIC wordt geleid door het secretariaat van WRD en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP OzonAction), in samenwerking met een gerenommeerde groep van stichtende partners, waaronder AREA en ASHRAE. “Vrouwen vertegenwoordigen een enorme, grotendeels nog niet aangeboorde bron van innovatie en vaardigheden voor deze sector. Ze moeten actief worden ingeschakeld als we de grote milieu-uitdagingen van onze tijd willen oplossen. INWIC wil precies dat doen”, aldus James Curlin – hoofd van UNEP OzonAction.
Meer samenwerking nodig
Hoewel vrouwen de helft van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze in de RACHP-sector aanzienlijk en zichtbaar ondervertegenwoordigd in alle functies. INWIC tracht die trend om te buigen. Door verschillende partners zijn al uitstekende initiatieven en structuren opgezet die de betrokkenheid van vrouwen in de RACHP-sector bevorderen. Er is echter meer samenwerking en informatie-uitwisseling op mondiaal niveau nodig om deze individuele inspanningen met elkaar te verbinden en ze nog zinvoller en impactvoller te maken, vooral in ontwikkelingslanden. “You can’t be what you can’t see! Er zijn niet genoeg zichtbare vrouwen-in-de-koeling-rolmodellen. Daar willen we verandering in brengen”, aldus Stephen Gill, hoofd van het WRD-secretariaat.
Veranderen van achterhaalde percepties
INWIC zal vrouwen in deze overwegend mannelijke sector met elkaar in contact brengen en ze in staat stellen te slagen door middel van netwerkmogelijkheden, mentorschap en onderwijs, om als zichtbare rolmodellen te schitteren. Zo kunnen ze achterhaalde percepties veranderen en een blijvende erfenis achterlaten om de volgende generatie van vrouwelijke vernieuwers en probleemoplossers te inspireren. Het zal ook individuele vrouwen, vooral uit ontwikkelingslanden, de kans bieden om toegang te krijgen tot ervaringen en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling op dit gebied die anders voor hen ontoegankelijk zouden zijn. De Amerikaanse Erin Teague, Product Executive bij Google, verwoordt dit mooi: “Being a woman on a team of all men means that you are going to have a unique voice. It’s important to embrace that.”
Aandacht binnen de knvvk & young cool
Als je op Google zoekt op “meiden (of vrouwen) in de techniek” krijg je een groot aantal zoekresultaten. Het is duidelijk dat dit onderwerp momenteel erg actueel is. Het thema heeft ook zeker de aandacht van de knvvk & young cool, en wij steunen initiatieven hieromtrent. Het is mooi om te zien dat ook binnen onze vereniging steeds meer bedrijven actief aandacht schenken aan initiatieven als ‘Girls’ Day’, geïnitieerd door VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en IT.
Onlangs organiseerden NVKL, ROVC Technische Opleidingen, Opleidingscentrum GOº, Wij Techniek en Binnenklimaat Nederland een zeer geslaagde Meiden in Techniek Dag. “Twaalf jonge vrouwen tussen de 14 en 26 hebben ons een beeld gegeven van hoe zij tegen techniek aankijken en wat wij moeten doen om meer vrouwen te interesseren voor techniek. Wij hebben hen kennis laten maken met een aantal technieken en de carrièremogelijkheden die techniek te bieden heeft. Een leerzame dag voor ons allemaal”, aldus Brenda Witzier, projectmanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij NVKL
Evenement op de VSK
Tijdens de VSK organiseerde NVKL een succesvol en goed bezocht ‘vrouwen in de koeltechniek’-evenement (zie openingsfoto). Het NVKL-paviljoen werd voor twee uurtjes een ‘no go zone’ voor mannen, het werd voor even een netwerkplek voor vrouwen in uiteenlopende functies binnen de koeltechniek. Het was erg inspirerend om deze gepassioneerde collega’s te mogen ontmoeten en met hen in gesprek te zijn. De mannen konden vanaf de zijlijn meegenieten van een diepgaand vraaggesprek van Brenda Witzier (NVKL) met Hendrine Kalkman (Frimex) en José Komin (IJskoud) en de verhelderende presentatie van Jenny van den Bovenkamp (Aeres Tech).
Aandeel van vrouwen in technische opleidingen
Ook was er een online quiz met een diversiteit aan vragen over het aandeel van vrouwen in technische opleidingen en in het personeelsbestand in de branche. Vragen met soms verrassende uitkomsten, zoals de vraag hoeveel procent van de vrouwelijke wetenschappers, ingenieurs en technologen halverwege hun loopbaan stopt. Het antwoord is maar liefst 52% (ten opzichte van 17% van de mannen). Het is voor de sector van belang om te onderzoeken waarom zoveel vrouwen de techniek verlaten en nog belangrijker: hoe we het met elkaar voor de vrouwen in de branche dermate aantrekkelijk kunnen maken dat we het tij kunnen keren, want we hebben ze echt heel hard nodig!
Donderdag 30 juni: World Refrigeration Day-event in Ede
KNVvK, NVKL, STEK, Opleidingscentrum GOº, Post HBO Koudetechniek en Binnenklimaat Nederland organiseren op 30 juni een evenement ter gelegenheid van World Refrigeration Day (WRD). Diverse sprekers gaan in op het thema ‘Cooling Matters – Koudetechniek op weg naar een duurzame toekomst’. GEA Heating & Refrigeration stelt zijn truck met innovaties ter beschikking.
Meer over het event, het programma en (gratis) inschrijving leest u in dit artikel.
Vragen over ‘vrouwen in de koeltechniek’
In de middag schoven José, Brenda en de auteur van dit artikel nog aan in het Nieuwscafé van de VSK, waar de vragen ook waren gericht op het thema ‘vrouwen in de koeltechniek’. De slotvraag aan ieder van ons was, wat we – als we op een knop mochten drukken – ten aanzien van de vrouwen in de branche gerealiseerd willen zien. Tijdens de volgende VSK hopen we op onze antwoorden te kunnen terugblikken en te concluderen dat er dan reeds mooie stappen zijn gezet.
Portretten van vrouwen
De komende dagen – tot en met World Refrigeration Day op 26 juni – publiceren we dagelijks een aantal portretten van vrouwen in de koeltechniek. Daarmee willen we een afspiegeling geven van de vrouwen die in onze mooie branche een technische of aan techniek gerelateerde functie hebben binnen zowel grote als kleine(re) ondernemingen. Het was niet makkelijk om deze vrouwen zichtbaar te krijgen, maar wat een enthousiaste reacties hebben we gehad – overigens ook van de mannelijke collega’s die ons initiatief absoluut hebben aangemoedigd. Hopelijk zijn deze dames – samen met al hun vrouwelijke collega’s – ónze ‘vrouwen- in-de-koeling-rolmodellen’.
Geef een antwoord