Let's go, mbo!

Let's go, mbo!

Lange tijd draaide het in Nederland om het zo hoog mogelijk opleiden van leerlingen. Terwijl hogescholen en universiteiten jaarlijks tienduizenden hoogopgeleide werkzoekenden afleverden, werd het mbo niet voor vol aangezien. Het gevolg is dat veel slimme koppen heel goed kunnen nadenken over waar het allemaal naartoe moet, maar niemand meer de skills heeft om al die plannen uit te voeren, aldus José Komin, mede-eigenaar van IJskoud.

“Ik vertel u vast niets nieuws als ik meld dat het structurele personeelsgebrek een van de grootste uitdagingen is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Als wij allemaal onze schouders onder de energietransitie willen zetten, dan zijn daarvoor mensen nodig. Veel mensen, bij voorkeur technisch onderlegd en bekwaam in hun vak.

In het kader van dit probleem hadden wij ondanks een rondetafelgesprek met de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki, die onder andere Economische Zaken en MBO & toeleiding arbeidsmarkt in zijn portefeuille heeft. Hij kwam met zijn team input ophalen voor het ontwikkelen van nieuwe beleidsplannen. De vraagstukken: wat zijn kansen, uitdagingen en knelpunten voor het beroepsonderwijs? Waar moet de gemeente op inzetten om meer mbo’ers op te leiden in techniek en technologie?

Ondanks de urgentie van het probleem kon ik een warm gevoel van trots niet onderdrukken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Een wethouder die expliciet ‘MBO & toeleiding arbeidsmarkt’ hoog op zijn agenda heeft staan! En die bij ons, het bedrijfsleven, komt vragen hoe hij zij aan zij met ons kan bouwen aan een ecosysteem dat het mbo aantrekkelijker en beter aansluitend maakt!

Veel te lang heeft het in ons land allemaal gedraaid om het zo hoog mogelijk opleiden van onze leerlingen. Hbo was toch wel het minimale, wetenschappelijk onderwijs was de heilige graal. Onze hogescholen en universiteiten leverden jaarlijks tienduizenden hoogopgeleide werkzoekenden af, terwijl het mbo niet voor vol werd aangezien. Het gevolg is dat we in een land leven dat topzwaar is. Waar heel veel slimme koppen heel goed kunnen nadenken over waar het allemaal naartoe moet, maar waar niemand meer de skills heeft om al die plannen uit te voeren.

Daarom ben ik zo ontzettend blij met deze herwaardering van het mbo. In Rotterdam wordt momenteel een samenwerkingsverband opgezet tussen de universiteit, hbo-instellingen en het mbo. Bij de Bouw Academie Amsterdam zetten de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam, Bouwmensen Amsterdam en Bouwend Nederland zich gezamenlijk in om de uitdagingen van morgen aan te kunnen. En na het succes van de pilots in Utrecht en Leeuwarden wil nu ook Amsterdam mbo-studenten toelaten bij de gezamenlijke studentenintroductieweek in september.

Van alleen maar nadenken is nog nooit een idee tot uitvoering gekomen. Het hoofd van Nederland heeft handen nodig om het werk uit te voeren. En zoals we allemaal weten, maakt een combinatie van een slimme kop met vaardige handen de allermooiste dingen. Dus: let’s go, mbo!”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Lees meer over