Koudecongres biedt oplossingen voor uitdagingen koeltechniek 

Koudecongres biedt oplossingen voor uitdagingen koeltechniek 
Enthousiast publiek bij een eerdere editie van het Koudecongres (foto: Maxime Beerkens).

Op 15 juni organiseren de KNVvK en RCC K&L het Koudecongres, met als titel ‘Meer dan ooit in beweging’. De titel slaat op de verscherping van de F-gassenverordening en het behalen van de klimaatdoelen in 2030: er is werk aan de winkel. Met dit congres, waar onder andere Europarlementariër Bas Eickhout zal spreken, willen we u inspireren en verder op weg helpen.

Keynote-speaker Armin Hafner.

Keynote-speaker op het congres, dat in hotel Van de Valk in Houten plaatsvindt, is Armin Hafner. Deze professor aan de Norwegian University of Science and Technology is een vooraanstaand internationaal expert op het gebied van koelinstallaties en warmtepompen met CO₂. Hij zal ingaan op de laatste ontwikkelingen op dit gebied. De Noor voorziet een bloeiende wereldwijde toekomt voor dit koudemiddel; niet alleen voor supermarkten, maar bijvoorbeeld ook voor hotels. Hij zal uitleggen waarom hij daarvan is overtuigd.

F-gassenrapporteur Europees Parlement

Europarlementariër Bas Eickhout.

Met alle veranderingen rond koudemiddelen, die vanuit Brussel worden opgelegd, zijn we verheugd dat Europarlementariër Bas Eickhout hierover, al dan niet via een live verbinding, wil komen spreken. Als rapporteur leidt hij voor het Europees Parlement de onderhandelingen over het Commissievoorstel voor een aangescherpte F-gassenverordening. Eickhout was bijna tien jaar geleden een van de belangrijkste aanjagers voor de F-gassenverordening die in 2015 werd aangenomen. Ook toen was hij namens het Europarlement rapporteur op dit dossier.

Koudetechniek aan TU Delft

Professor Kamel Hooman.

Een van de andere sprekers is de nieuwe professor koudetechniek aan de TU Delft, professor Kamel Hooman. De Australiër heeft zijn lezing de titel ‘Refrigeration opportunities & research: Australia to the Netherlands’ gegeven. Hij zal hierin onder meer ingaan op uitdagingen in de koudetechniek en rond warmtepompen, de energiemarkt en hoe we onze business kunnen vergroten.

Toepassingen met propaan

Over het koudemiddel propaan, en dan met name de toepassing in grotere installaties, wordt u bijgepraat door het bedrijf Icefish, dat ervaring heeft met de praktische toepassingen van installaties die het bedrijf levert. En tot slot is een congres is geen congres zonder goede uitsmijters. Op het Koudecongres zijn dit Rob Urgert en Joep van Deudekom, bekend van tv en van hun humor met inhoud.

Het programma is nog niet helemaal rond, maar wat we verder al wel kunnen aankondigen, is een presentatie over het besparen van energie voor koelinstallaties door slim in te spelen op actuele elektriciteitsprijzen. Dit kan relevante besparingen opleveren.

Lees meer over