Koudecongres biedt oplossingen voor uitdagingen koeltechniek 

Koudecongres biedt oplossingen voor uitdagingen koeltechniek 
Enthousiast publiek bij een eerdere editie van het Koudecongres (foto: Maxime Beerkens).

Op 15 juni organiseren de KNVvK en RCC K&L het Koudecongres, met als titel 'Meer dan ooit in beweging'. De titel slaat op de verscherping van de F-gassenverordening en het behalen van de klimaatdoelen in 2030: er is werk aan de winkel. Met dit congres, waar onder andere Europarlementariër Bas Eickhout zal spreken, willen we u inspireren en verder op weg helpen.

Keynote-speaker Armin Hafner.

Keynote-speaker op het congres, dat in hotel Van de Valk in Houten plaatsvindt, is Armin Hafner. Deze professor aan de Norwegian University of Science and Technology is een vooraanstaand internationaal expert op het gebied van koelinstallaties en warmtepompen met CO₂. Hij zal ingaan op de laatste ontwikkelingen op dit gebied. De Noor voorziet een bloeiende wereldwijde toekomt voor dit koudemiddel; niet alleen voor supermarkten, maar bijvoorbeeld ook  voor hotels. Hij zal uitleggen waarom hij daarvan is overtuigd.

F-gassenrapporteur Europees Parlement

Europarlementariër Bas Eickhout.

Met alle veranderingen rond koudemiddelen, die vanuit Brussel worden opgelegd, zijn we verheugd dat Europarlementariër Bas Eickhout hierover, al dan niet via een live verbinding, wil komen spreken. Als rapporteur leidt hij voor het Europees Parlement de onderhandelingen over het Commissievoorstel voor een aangescherpte F-gassenverordening. Eickhout was bijna tien jaar geleden een van de belangrijkste aanjagers voor de F-gassenverordening die in 2015 werd aangenomen. Ook toen was hij namens het Europarlement rapporteur op dit dossier.

Koudetechniek aan TU Delft

Professor Kamel Hooman.

Een van de andere sprekers is de nieuwe professor koudetechniek aan de TU Delft, professor Kamel Hooman. De Australiër heeft zijn lezing de titel ‘Refrigeration opportunities & research: Australia to the Netherlands’ gegeven. Hij zal hierin onder meer ingaan op uitdagingen in de koudetechniek en rond warmtepompen, de energiemarkt en hoe we onze business kunnen vergroten.

Toepassingen met propaan

Over het koudemiddel propaan, en dan met name de toepassing in grotere installaties, wordt u bijgepraat door het bedrijf Icefish, dat ervaring heeft met de praktische toepassingen van installaties die het bedrijf levert. En tot slot is een congres is geen congres zonder goede uitsmijters. Op het Koudecongres zijn dit Rob Urgert en Joep van Deudekom, bekend van tv en van hun humor met inhoud.

Het programma is nog niet helemaal rond, maar wat we verder al wel kunnen aankondigen, is een presentatie over het besparen van energie voor koelinstallaties door slim in te spelen op actuele elektriciteitsprijzen. Dit kan relevante besparingen opleveren.

Lees meer over

Update Ashrae-standaard met toegekende R-nummers koudemiddelen

Update Ashrae-standaard met toegekende R-nummers koudemiddelen

UNEP (UN Environment Programme) en Ashrae (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) hebben een factsheet gepubliceerd met een update van Ashrae-standaard 34. Deze standaard ('Designation and safery classification of refrigerants') omvat een opsomming van alle 'R'-nummers en onder andere de bijbehorende brandbaarheidsklasse.

Beeld: Ministerio del Interior.

Spaanse zwendel met koolwaterstoffen als 'directe F-gasvervangers'

De Spaanse Guardia Civil heeft zes mensen gearresteerd die koolwaterstoffen aanboden als 'F-gasvervangers' in airconditioners. De handelaren boden de gassen online aan en gaven er instructies bij waarmee eindgebruikers zelf aan de slag zouden kunnen om hun installatie te 'retrofitten'.

'Pesticiden en F-gassen veroorzaken hoge TFA-concentraties in oppervlaktewater'

'Pesticiden en F-gassen veroorzaken hoge TFA-concentraties in oppervlaktewater'

TFA, een afbraakproduct van PFAS-pesticiden en sommige F-gassen, is in hoge concentraties aanwezig in Europees oppervlakte- en grondwater. Dit blijkt uit een analyse van bijna dertig watermonsters in tien landen, uitgevoerd door Pesticide Action Network (PAN) Europe. Ook in de Drentsche Aa troffen de onderzoekers een hoge TFA-concentratie aan.

Whole Foods is een van de slechts drie Amerikaanse supermarktketens die bij de EIA een voldoende scoren op koudemiddelbeleid.

EIA: 'Amerikaanse supermarkten traag met overstap naar natuurlijke koudemiddelen'

Volgens de nieuwste 'Climate-Friendly Supermarkets'-scorekaart van milieuorganisatie EIA (Environmental Investigation Agency) zijn Amerikaanse supermarkten niet transparant en vooral heel traag als het gaat om de overstap naar HFK-vrije koudemiddelen.

Marktprijzen hoog-GWP-koudemiddelen blijven fors stijgen

Marktprijzen hoog-GWP-koudemiddelen blijven fors stijgen

De Europese marktprijzen van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde zijn in het eerste kwartaal van 2024 verder gestegen. Dit blijkt uit de nieuwste...

Kan R134a in een cascadekoelcyclus met CO₂ worden vervangen door R513A, R1234yf of R436A?

Kan R134a in een cascadekoelcyclus met CO₂ worden vervangen door...

Vijf Braziliaanse wetenschappers hebben experimenteel onderzoek verricht naar het gebruik van de laag-GWP-koudemiddelen R513A, R1234yf en R436A. Ze...

De haven van Chattogram.

Douane Bangladesh neemt tienduizenden cilinders 'nepkoudemiddel' in...

In Chattogram, een belangrijke havenstad in Bangladesh, heeft de douane de afgelopen tijd 62.000 koudemiddelcilinders in beslag genomen. De cilinders...

Een deel van de in beslag genomen cilinders. Beeld ©ILT.

ILT neemt ruim 80 koudemiddelcilinders in beslag in Lelystad

Eind mei heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdens een actiedag tegen fraude met F-gassen ruim 80 koudemiddelcilinders in beslag...

Opleiding over omgaan met explosief en brandgevaarlijk koudemiddel

Opleiding over omgaan met explosief en brandgevaarlijk koudemiddel

Met het uitfaseren van synthetische koudemiddelen, leveren steeds meer fabrikanten installaties met propaan. Dit is een brandgevaarlijk en explosief...

Edwin Ernste gaf op 26 april, tijdens het Seminair CO2 op de golfclub in Lieren, een presentatie over de ontwikkelingen rond  F-gassen.

Edwin Ernste over F-gassen in zwaar weer

Dat de F-gassen in zwaar weer zitten, is de belangrijke conclusie van Edwin Ernste, directeur van Celsis in Apeldoorn. Tijdens zijn lezing op een...

Koudemiddelverdeling in een pekelwater/water-warmtepomp bij gebruik van propaan

Koudemiddelverdeling in een pekelwater/water-warmtepomp bij gebruik...

Een Spaans-Duits onderzoeksteam heeft de resultaten gepresenteerd van onderzoek naar een pekelwater/water-propaanwarmtepomp met een klein...

Inzendtermijn casestudies natuurlijke koudemiddelen ATMO Europe 2024 geopend

Inzendtermijn casestudies natuurlijke koudemiddelen ATMO Europe 2024...

ATMOsphere, dat de ATMO-events over natuurlijke koudemiddelen organiseert, roept de koeltechnische wereld op om casestudies in te zenden voor ATMO...