KNVvK-discussieavond over olievrije koudekringloop verschoven naar oktober

KNVvK-discussieavond over olievrije koudekringloop verschoven naar oktober

Voor compacte koelsystemen is een scrollcompressor vaak een efficiënte oplossing. De aanwezigheid van olie in het systeem heeft echter een aantal nadelen. Eind oktober (datum was 4 juli) vindt in Helmond een discussieavond plaats over olievrije alternatieven. Verschillende experts gaan daarbij in op de kansen en mogelijkheden.

De olie in een klassiek koelsysteem kan een negatief effect hebben op de werking van warmtewisselaars; daarnaast maakt hij het lastig om compressoren in serie te plaatsen en wordt bij sommige toepassingen de persgastemperatuur erdoor beperkt. Zulke effecten waren voor het bedrijf Aeronamic reden om een olievrije centrifugaalcompressor te ontwikkelen, die op systeemniveau prestaties moet kunnen leveren die ongeveer gelijk zijn aan die van een scrollcompressor.

Kansen voor olievrije systemen

Tijdens de door de knvvk & young cool georganiseerde discussieavond eind oktober zal Dieter ’t Mannetje (Aeronamic) verder ingaan op de ontwikkeling van de olievrije centrifugaalcompressor. Andere sprekers zijn Edo Wissink (WUR), Rob ter Steeg (HAN), Geert Doornbos (Transferworks) en Thijs van Gorp (Re/GenT). Zij zullen zich in hun presentaties – en in gesprek met de deelnemers – buigen over vragen als ‘Waar liggen de kansen voor olievrije systemen?’ en ‘Wat is de reden dat er nog maar een beperkt aantal olievrije systemen is?’

Lees meer over